23

Sarbatoarea Unirii la Patriarhie

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
In data de 24 ianuarie 2013, la 154 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859) – act care a avut loc pe Dealul Mitropoliei (Patriarhiei), într-o clădire a Bisericii situată lângă Catedrala mitropolitană de atunci (în prezent Catedrala Patriarhală) – in Catedrala Patriarhală a fost oficiată, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a făuritorilor Unirii.

Incepand cu orele 11:00, a fost săvârşită o slujbă de Te Deum.

Slujba a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a Preşedintelui Academiei Române, domnul academician Ionel Haiduc, a membrilor Academiei Române, a membrilor Consiliului Naţional Bisericesc şi a membrilor Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

După Slujba de Te Deum Patriarhul României împreună cu toţi cei prezenţi în Catedrala Patriarhală s-au deplasat la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflată pe Dealul Patriarhiei, unde au fost depuse coroane de flori.

Evenimentul a continuat în Aula Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei cu şedinţa Academiei Române, organizată împreună cu Patriarhia Română, dedicată Unirii Principatelor Române de la 1859.

În deschiderea şedinţei, Patriarhul României a rostit un cuvânt intitulat "Unirea Principatelor Române – temelie pentru unitatea Statului român" [http://www.lonews.ro/cuvant/930-pf-daniel-154-de-ani-de-la-unirea-principatelor-romane.html] în care a evocat, printre altele, importanţa acestei zile pentru Biserica Ortodoxă.

Evenimentul din Aula Magna Teoctist Patriarhul s-a încheiat printr-un moment artistic. La final, Corul psaltic Tronos, al Patriarhiei Române, a susţinut un concert, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, conform informatiilor transmise de agentia de biroul de presa al Patriarhiei Romane.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00873 sec - PID: 5597