32
Contele Konstanty Wazyli Ostrogski, care a fost un aristocrat al secolului al XVI-lea, una dintre cele mai stralucite minți ale timpului său, și în același timp un binefăcător și protector al Bisericii Ortodoxe din Republica Polonă, este patronul Premiilor anuale "The Orthodox Church Review”, acordate de sectorul editorial, condus de redactorul-șef Eugeniusz Czykwin, pentru contribuția la dezvoltarea gândirii, culturii și spiritualității credinței ortodoxe și pentru efortul in unificarea creștinilor. Câștigătorii celui de-al 24 premiu sunt: Frăția Sfinții Chiril și Metodiu, Prof. Kallistos Ware si Prof. Alexei Osipov, Prima Societate Muzicala din Belgrad, jucatorul sarb de tenis Novak Djokovic și canalul de televiziune Soyuz. Premiile au fost acordate în domenii de activitate precum: școlarizare, educație, știință, cultură și caritate.

Frăția Sfinții Chiril și Metodiu, cu sediul în Bialystok, infiintata în anul 1989, este activă în multe domenii. Aceasta a fost apreciata în special pentru rolul său de școlarizare. Cu cinci ani în urmă, aceasta a fondat Școala Primară Sfintii Chiril si Metodiu, iar in ultimul an o gradinita. Activitatea acestei Fratii este un mare succes al comunității ortodoxe.

Episcopul Kallistos Ware, din Regatul Unit, Mitropolit Titular de Diokleia în cadrul Patriarhiei Ecumenice, este una dintre cele mai proeminente figuri intre teologii contemporani, autor al unor carti apreciate, precum "Biserica Ortodoxa” și "Calea Ortodoxiei", și al unor traduceri în limba engleză a "Filocaliei" și "Mineiului”.

Prof. Alexei Osipov este, de asemenea, teolog. Ca autor, s-a remarcat prin cartea sa "Drumul Rațiunii în căutarea Adevărului", care a fost publicată în limba poloneză în 2011, și, totodata se remarca prin conferintele organizate la Academia Teologică din Moscova, dar si prin prestatia la televiziune și radio.

Prima Societate Muzicala din Belgrad, fondata cu 160 de ani în urmă, care funcționează constant de atunci, este cu mult mai mult decât un simplu cor, ea fiind o adevarata institutie națională care a cultivat tradiția și care a cautat noi forme de exprimare. Printre patronii acesteia s-au aflat mulți regi și, acum, Patriarhului Sârb, corul fiind preocupat de conservarea spiritualității ortodoxe și a patrimoniului muzical, acordând o atenție egală ambelor domenii. Societatea, care este condusa in prezent de Svetlana Vilić, inregistreaza mari performanțe prin atitudinea ei si inspiră respect. Sa ne amintim ca, atunci când avioanele NATO au bombardat Belgradul, in fiecare noapte, aceasta societate se aduna în biserică si canta, pana cand exploziile incetau sa se mai auda..

Inca un sarb primeste acest premiu. Este vorba despre Novak Djokovic, lider in clasamentul de tenis, născut în anul 1987. Cu toate ca are rezultate deosebite in domeniul sau, acesta a atras milioane de fani in fața televizoarelor, mai mult pentru mărturisirea credinței, atât in competitii – atunci când isi face semnul crucii în fața camerelor de luat vederi – cat si atunci cand ii ajuta pe cei aflati la nevoie, cu banii castigati. Susține organizații de caritate, îi ajută pe copii, construiește biserici. Este un creștin adevărat.

Teologia, educația, istoria și cultura sunt principalele domenii de activitate ale Canalului Soyuz TV. Acesta a fost înființat în urmă cu opt ani, de Episcopia Ortodoxă de Ekaterinburg. Este condus de egumenul Pr. Dmitri Baibakov. Televiziunea a câștigat rapid o popularitate imensă, atat în Rusia, cât și în străinătate. Acesta transmite în direct slujbe religioase, dar nu se concentreaza doar asupra religiei. Nu există nicio influenta politică, nici reclame. De peste un an, sediul pentru Europa de Est aflandu-se in Minsk, a inceput sa pregăteasca programe care se concentreaza pe Ortodoxia din Polonia, printre alte subiecte. Canalul are mulți telespectatori fideli în Polonia.

„The Orthodox Church Review” este o revistă care apare în Polonia de 28 de ani, primul ei redactor-șef fiind Eugeniusz Czykwin, încă în funcție, acesta fiind si membru al Parlamentului Polonez de mai multe ori. "The Review” este publicata de Fundația Ostrogski.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01198 sec - PID: 5779