50

Chakalyan iese din inchisoare si il contacteaza direct pe Patriarh

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
Autoritățile georgiene l-au eliberat, in urma cu cateva ore, pe activistul georgiano-armean Vahagn Chakalyan, care avea de executat o pedeapsă de 10 ani pentru posesie de arme și incitare la ura, dupa cum au raportat avocatii acestuia.

Chakhalyan a fost arestat de către autoritățile georgiene, in ziua de 21 iulie 2008. El a primit o sentință de 10 ani de inchisoare, pentru "organizarea de evenimente de mare amploare, tulburări publice, huliganism și posesie ilegală de arme", bazata, conform armenilor, pe dovezi falsificate. Cazul Vahagn Chakhalyan este, in prezent, studiat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Chakhalyan, însoțit de prietenii și colegii stransi in inchisoare, s-a deplasat direct Biserica Ortodoxa a Tronului Etchmiadzin din Tbilisi, unde a fost întâmpinat de Întâistătătorul Eparhiei georgiene, Episcopul Vasgen Mirzakhanyan.

Chakhalyan a mai fost întâmpinat, in biserica, de Armen Gevorgyan și Shekoyan Ruben, doi detinuti politici armeni, eliberati pe 13 ianuarie, conform unei decizii parlamentare de amnistiere.

Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicosul Tuturor Armenilor, a discutat, la randul sau, cu Chakhalyan, prin telefon, binecuvântăndu-l pe activistul recent eliberat.

La iesirea din biserica, Chakhalyan a părăsit Tbilisi și a fost condus spre casă, in Akhalkalak, Javakhk.

Șeful partidului "Patria Puternica”, Shirak Torosyan, a declarat pentru Yerkir Media că organizatiile georgiano-armene, precum și Eparhia georgiană, au jucat un rol important în eliberarea lui Chakhalyan.

"A fost în mod necorespunzător închis, pur și simplu pentru libera exprimare a ideilor și a aspirațiilor sale", a declarat directorul executiv al Comitetului Armean din America, Aram Hamparian.

"Salutăm aceste prime semne ale unei atmosfere mai tolerante și pluraliste din Georgia, și speram ca noua abordare pozitivă față de diversitatea națiunii etnice și civile, sa deschida ușa unor soluții de cooperare necesare si durabile intre populatia armeana și toți cetățenii Georgiei", a adăugat Hamparian.

În timpul unei vizite efectuate săptămâna trecută in Armenia, Primul Ministru al Georgiei, Bidzina Ivanishvili, declara: "mingea este acum în terenul meu", intr-o campanie promisa de îmbunătățire a condițiilor populației armene din Javakhki.

Intr-un interviu acordat mediei locale RFE/RL, Ivanishvili a promis să facă tot posibilul pentru îmbunătățirea situației în regiunea Javakhki a Georgiei, populata de armeni. "Opoziția georgiană nu a primit niciodata atat de multe voturi etnice, inainte, cat am primit acum de la armeni (n.red. – oct. 2012)", a spus Ivanishvili. "Vreau să le mulțumesc din nou si le-am facut promisiuni. Nu voi enumera acele promisiuni acum. Dar le garantez că mingea este de acum în terenul meu".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01087 sec - PID: 13106