37
Va prezentam mai jos un comunicat al reprezentantilor Eparhiei Bisericii Ortodoxe Armene din Georgia, legate de ultimele evenimente din tara.

"Eliberarea prizonierilor politici și a altor persoane, inclusiv amnistierea lui Vahagn Chakhalyan [http://www.lonews.ro/personal/937-chakalyan-iese-din-inchisoare-si-discuta-telefonic-cu-patriarhul.html] , au provocat reacții furioase din partea partidului de opoziție, Mișcarea Națională Unită. Pe parcursul ultimelor săptămâni, dar mai ales ieri, 26 ianuarie 2013, reprezentanții acestui partid au formulat declarații incorecte, încercând astfel să difuzeze sentimente anti-armene în societatea georgiană multinaționala.

Președintele Mihail Saakașvili și secretarul general al Mișcarii Naționale Unite, Vano Merabishvili, au declarat că Vahagn Chakhalyan, pe care l-au închis din motive politice, a fost un agent separatist al serviciilor de informații străine și un dușman al Statului Georgian. Cu astfel de declarații directe, președintele și fostul ministru de Interne au recunoscut că, atunci când s-a aflat la putere Miscarea Nationala Unita, justitia practic nu a existat. Dacă Chakhalyan a fost cu adevărat un separatist și un agent, atunci întrebarea care se impune este de ce el nu a fost judecat conform articolelor corespunzătoare din Codul Penal al Georgiei? Acest paradox are o singură explicație: în anii la care s-a aflat la putere, fostul Guvern a folosit sistemul de justiție împotriva oponenților săi politici.

Mai mult decât atât, președintele Saakașvili si-a permis să menționeze numele Sanctității Sale, Catolicosul Tuturor Armenilor, Garegin al II-lea, afirmand că Vahagn Chakhalyan a fost eliberat 'la cererea Sfinției Sale'. Am dori să subliniem faptul că această cerere a fost bazata pe convingeri umaniste si ca ea a urmat apelului părinților lui Chakhalyan, care nu a putut rămane fara sa atraga atentia Pastorului spiritual al tuturor armenilor. În al doilea rând, domnul Chakhalyan a fost amnistiat, in calitate de acuzat de fapte reglementate de legea 'de amnistiere' din Georgia, care a intrat în vigoare in data de 12 ianuarie 2013.

În ultimele zile, președintele Saakașvili a menționat în mod repetat numele unui alt fost deținut politic, Armen Gevorgyan, care a fost, la fel, acuzat de președinte, pentru spionaj. Chiar trebuia ca, din lista celor 200 de prizonieri politici, Saakașvili sa aminteasca in mod excepțional aceste nume, sau le-a specificat din anumite motive? Ar trebui menționat faptul că, din cate stiu eu, chiar Sanctitatea Sa Patriarhul Catolicos al Intregii Georgii, Ilia al II-lea, insusi i-a solicitat Președintelui eliberarea lui Armen Gevorgyan.

Eparhia Apostolica Armeana a Sfintei Biserici Ortodoxe din Georgia condamnă acțiunile menționate mai sus și declarațiile facute și ii invită pe politicieni să se abțină de la asemenea gesturi legate de obiectivele lor politice pe termen scurt. Aceste probleme afectează în mod direct pacea și calmul în Patria noastră multietnica, precum și relațiile fratesti dintre națiunile georgiana și armeană.

Suntem convinși că, în ciuda tuturor circumstanțelor politice sau de altă natură, națiunile noastre vor continua drumul lor in consolidarea și aprofundarea relațiilor de bună vecinătate și fraternitate. Cetățenii etnici armeni din Georgia au fost și vor continua să fie fii devotați ai Georgiei."
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01281 sec - PID: 19568