41

Slujire in Parohia Ionesti II din judetul Valcea

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

   Duminica a XXXI-a după Rusalii a însemnat pentru credincioşii Comunei Ioneşti din judeţul Vâlcea o îndoită sărbătoare duhovnicească. In ziua de 27 ianuarie 2013, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Ioneşti II, Protoieria Drăgăşani, judeţul Vâlcea, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Sărbătoarea a fost marcată de slujba de resfinţire a picturii exterioare a bisericii „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” din satul Obeni, după ce lucrările de restaurare au fost finalizate, şi totodată, de aniversarea a 170 de ani de la târnosire, în anul 1843.

    Cu acest prilej, pe parcursul întregii zile, credincioşii prezenţi la eveniment au avut bucuria duhovnicească de a se închina la Icoana Maicii Domnului „făcătoare de minuni”, adusă de la Mănăstirea Ostrov, din Călimăneşti, şi la racla cu moaştele Sfinţilor Martiri Epictet şi Astion şi ale Sfinţilor Martiri de la Niculiţel, Zotic, Altal, Camasis şi Filip, aduse de la Parohia Călina, protopopiatul Drăgăşani, judeţul Vâlcea.

    În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Episcop Emilian a arătat sensurile duhovniceşti desprinse din Evanghelia citită, în care Sfântul Evanghelist Luca istoriseşte minunea săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos prin vindecarea orbului din Ierihon.
    „Evanghelia de astăzi, ne aşează în faţa ochilor sufleteşti responsabilitatea de a cultiva vedearea fizică şi vederea sufletească pe care le-am primit de la Dumnezeu prin darul vieţii. Beneficiem cu toţii de trei vederi deosebite: vederea ochilor fizici, vederea minţii sau a raţiunii şi vederea inimii sau vederea sufletească, toate acestea binecuvântate şi încununate de vederea credinţei. Noi nu am văzut cu ochii fizici faptele săvârşite de Mântuitorul Hristos, însă credem că ele au avut loc; nu am văzut Naşterea Lui din Fecioara Maria şi nici Învierea Lui din morţi, însă credem că ele au avut loc şi mai mult decât atât s-au petrecut pentru folosul nostru sufletesc, pentru mântuirea nostră, pentru dobândirea vieţii veşnice. Aflându-ne în Parohia Ioneşti II, într-o biserică ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de Sfântul Ierarh Nicolae şi de Sfinţii Împăraţii Constantin şi Elena, aceştia ne îndeamnă să vedem lucrarea Bisericii binecuvântată de harul Duhului Sfânt, lucrarea Bisericii întemeiată de Mântuitorul Iisus Hristos. Mare sărbătoare în această parohie, deodată cu sărbătoarea „Aducerii moştelor Sfântului Ioan Gura de Aur” în cetatea Constantinopolului şi aducerea moaştelor Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion şi ale Sfinţilor Mucenici Zoticos, Altalos, Camasis şi Filipos, la Parohia Ioneşti II şi a Icoanei Maicii Domnului „făcătoare de minuni”, de la Mănăstirea Ostrov, daruri pe care ni le-a dat Dumnezeu ca să le păstrăm, să le cultivăm şi să vedem lucrarea Sfintei Treimi prin oameni în lume, lucrarea lui Dumnezeu prin noi, ca să dobândim Împărăţia cerurilor. ”, a conchis Preasfinţia Sa.

    La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Gherasim a ţinut un cuvânt în care i-a binecuvântat pe credincioşi pentru prezenţa la Sfânta Liturghie şi pentru conservarea şi înfrumuseţarea Sfântului locaş.
   La final, Părinţii Ierarhi au apreciat slujirea bisericească a Părintelui Constantin Diaconu, felicitându-l pentru toate împlinirile slujirii preoţeşti şi, totodată, pentru frumoasa vârsta de 39 de ani, pe care astăzi o aniversează.
   După Sfânta Liturghie, a fost săvârşită slujba de resfinţire a picturii exterioare a sfântului locaş, după care a avut loc o procesiune în jurul bisericii cu Icoana Maicii Domnului „făcătoare de minuni”, şi racla cu moaştele Sfinţilor Martiri Epictet şi Astion şi ale Sfinţilor Martiri de la Niculiţel.

    La eveniment au mai participat: Părintele Iulian Mădălin Buşagă, Protopop de Drăgăşani, preoţii de la parohiile învecinate şi numeroşi credincioşi.
   Biserica „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” din Parohia Ioneşti II se află în satul Obeni, comuna Ioneşti, Protoieria Drăgăşani, judeţul Vâlcea. Este construită din zid, în anul 1842, în formă de navă, cu pictură pe exterior. Pictura este în tehnica „fresco”, în stil bizantin.
   Ctitorii sunt boierul Anghel Comănoiu, ajutat de Teodor Jupânul, locul pe care este construită fiind donat de Mihail Vladimirescu, vărul lui Tudor Vladimirescu, şi au înzestrat-o cu terenuri şi pădure.

    În august 1843, a fost târnosită de către PS Neofit, Episcop al Noului Severin, în zilele domnitorului Alexandru Ghica, voievodul Ţării Româneşti. Primul preot slujitor a fost Părintele Stoica Comănoiu, iar prima biserică a satului a fost construită din lemn, în anul 1700, de către Barbu Piulescu.
   În decursul timpului biserica a fost restaurată şi îngrijită de toţi preoţii slujitori. În cei 170 de ani de la târnosire, a fost vizitată de aproape toţi ierarhii Râmnicului, printre care amintim: Sfântul Calinic, PS Ghenadie Georgescu, PS Galaction, PS Vartolomeu Stănescu, aceştia fiind trecuţi în istoricul parohiei.
   Pe 29 mai 2005, a fost resfinţită de către PS Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului, iar la 27 ianuarie 2013, a fost sfinţită pictura exterioară de către PS Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
   Din anul 2004 este numit preot paroh, părintele Constantin Diaconu. În cei aproape 9 ani de slujire la această parohie, şi 17 ani de preoţie, părintele Diaconu a iniţiat diverse proiecte pe toate sectoarele de activitate, o parte au fost duse la îndeplinire, în special cele pentru copii şi bătrâni, iar altele fiind în curs de finalizare.
   Printre cele mai importante proiecte amintim: 1. Restaurarea bisericii parohiale monument istoric; 2. Recuperarea întregii averi parohiale; 3. Ctitorirea primului Centru religios-social „Sfântul Nicolae”, realizat în întregime, cu o suprafaţă de 600 m pătraţi, dotat cu cantină socială şi 20 de locuri pentru cazare, aşezământul fiind amplasat pe locul fostei brutării a comunei, imobil cumpărat de către parohie; 4. Ctitorirea Aşezământului social de hrănire şi adăpost temporar „Sfântul Calinic de la Cernica”, din curtea parohială, cu o suprafaţă de 300 m pătraţi, cu sală de mese şi 6 locuri de cazare; 5. Amenajarea cimitirului parohial; 6. Construirea a 7 troiţe din lemn şi zid în toată parohia; 7. Pelerinaje cu enoriaşii la mănăstiri în eparhie şi în ţară; 8. Împlementarea cu succes a Proiectelor Patriarhiei Române; 9. Proiecte europene pe fond agricol şi forestier etc; 9. Acreditarea parohiei ca furnizor de servicii sociale petru îngrijirea bătrânilor la domiciliu; 10. Înfiinţarea bibliotecii parohiale cu un număr de 800 de volume; 11. Reamenajarea spaţiului pentru arhiva parohiei, arhiva veche de peste 100 de ani; 12. Înfiinţarea muzeului etno- religios „Pons Aluti” etc.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
165
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.13368 sec - PID: 7141