37

Anti-icoanele si arta ecleziala contemporana

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
Artiștii și specialiștii rusi in artă sunt serios preocupati de procesul de secularizare a aspectelor tradiționale ale creației ecleziale: arhitectura, iconografie, artizanat si meșteșuguri. Acest lucru a fost subliniat prntr-o rezoluție adoptată la conferința "Arta bisericească în societatea contemporană", organizata de Biserica Ortodoxă Rusă.

"Ar trebui să fim foarte prudenti vizavi de experimentarile artistice și cercetarile din domeniul artei religioase, intrucat artiștii care lucrează astăzi în bisericile din Rusia sunt foarte superficiali in cunoasterea traditiei", a menționat, în cadrul conferinței, decanul Facultății de Arte Ecleziale din Universitatea Sfântul Tihon din Moscova, Pr. Iconom Stavrofor Alexandru Salticov.

"Atunci cand cautam noi metode de dezvoltare a artei bisericești, trebuie să acordam o atenție mai mare patrimoniului nostru vechi original și nu sa-l experimentam pe cel occidental, care reflectă adesea orgoliul si absolutizarea propriei persoane a artistului, și care nu poate permite astfel crearea de opere impregnate cu adevaratul spirit religios", considera Pr. Alexandru. „Nu este posibil, în opinia mea, sa sarim peste etapa inspirarii din lucrarile vechi și sa trecem direct la creatia libera", a mai adăugat el.

Ceilalti participanti la conferinta au punctat, mai apoi, "veșnica" problema a corelarii tradiției cu inovația în arta religioasă de astăzi, care prezinta pericole in problema supraviețuirii tradiției creștine în sine. "Procesul de globalizare și de secularizare s-a impus în arta bisericească, așa cum s-a întâmplat de-a lungul secolelor, treptat. Acum, ele impun agresiv cultura de masă, care a devenit baza artei contemporane, proclamând distrugerea tradiției, ale cărei valori și principii sunt morale", a declarat arhitectul Andrei Iacnin, autor al cartii "Anti-arta" – care a cunoscut un ecou puternic. Potrivit acestuia, astfel de "anti-icoane" au fost realizate in ultimul timp pe scara larga. Ele sunt impuse de către elita intelectuală a intregii societati, care nu are în clipa de fata criterii de orientare precise si care, din aceasta cauza, acceptă cu indiferență și chiar cu bucurie aceste noi modele, cum nu s-a mai vazut vreodata.

Participanții la conferință au prezentat fotografii ale icoanelor contemporane, care reflectau depărtarea de tradiție și neînțelegerea completă a simbolismului sfintelor imagini: de exemplu, reprezentarea „de tip fotbalist” a Maicii Domnului, in care Pruncul-Dumnezeu este reprezentat cu o minge în mâini (la inceputul Campionatului European de Fotbal, ea a fost binecuvântata de catre unul dintre episcopii catolici ai Ucrainei). Ei au mai indicat si alte multe reprezentări iconografice ale Maicii lui Dumnezeu și ale sfinților, de calitate foarte slabă, care sunt utilizate pe scară largă în Bisericile creștine.

Experții au prezentat in cadrul conferintei, de asemenea, o colectie bogata de exemple care demonstrau că principiile artei actuale, treptat, au fost introduse in spatiul bisericesc, distrugandu-l din interior.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00854 sec - PID: 13242