36
Liderii Bisericii Grec-Ortodoxe si-au exprimat speranta ca legiuitorii statului american vor adopta o rezoluție prin care sa li se solicite oficialilor turci sa "renunte la bastionul lor secular", pentru a permite o mai mare libertate religioasă.

Senatorul de stat, Mike Frerichs, și primarul localitatii Champaign, Illinois, Don Gerard, s-au intalnit duminica trecuta cu Episcopul Dimitrie de Mokissos, cancelar al Mitropoliei Ortodoxe Grecești din Chicago, la Biserica grec-ortodoxa Trei Ierarhi din Champaign, facand publica cea de-a doua incercare de adoptare a unei rezolutii de Stat, care sa se solicite guvernului turc eliminarea barierelor guvernamentale care împiedică libertățile religioase în această țară.

"Biserica mamă" a creștinilor ortodocși și Patriarhul de Constantinopol, liderul spiritual al Bisericii, sunt blocati in Istanbul, spre deosebire de cazul Bisericii Romano-Catolice din Italia cu Vaticanul.

Guvernul turc impune restricții asupra Bisericii: impune ca Patriarhul Ecumenic să fie un cetățean turc, fara sa recunoasca pozitia Patriarhului la nivel mondial. Totodata, Guvernul turc nu ii conferă Bisericii o identitate juridică, ceea ce înseamnă ca aceasta nu poate deține nicio proprietate – nici chiar propriile sale biserici. Biserica nu poate sa isi pregateasca noi clerici în Turcia, iar școala sa teologică a fost, in mod forțat, închisa de către guvernul turc.

Purtătorul de cuvânt John Ackerman a explicat: "imaginați-vă că guvernul italian ar anunța că pune sechestru pe toata proprietatea Bisericii Romano-Catolice și că, de acum înainte, Papa romano-catolic ar trebui sa fie in mod obligatoriu italian". Bineinteles ca "lumea ar reactiona imediat, scandalizata”, a spus Ackerman. "Asta nu ar putea fi permis și este exact ceea ce indura Biserica noastra in fiecare zi".

Episcopul Dimitrie, liderul Mitropoliei de Chicago, care are in subordine 34 de parohii din Illinois și alte 24 in Wisconsin, Minnesota, Iowa, Indiana si Missouri, a precizat ca Guvernul turc a luat totusi unele măsuri in "slabirea" reglementărilor sale. Un teren de 360 de acri, confiscat, și un orfelinat au fost recent retrocedate Bisericii, "dar mai este încă mult de lucru si mai sunt multe de facut". Totusi, "s-au intreprins măsuri pozitive, iar guvernul a fost receptiv", a declarat Episcopul.

Vizita episcopului in Biserica Trei Ierarhi din Champaign, din aceasta duminică, 27 ianuarie 2013, a fost un eveniment care are loc o data pe an, precedand sărbătoarea de miercuri a celor Trei Ierarhi – hramul bisericii. După ce a vizitat biserica, acesta si-a programat o vizita la studentii Fratiei Crestin-Ortodoxe din campusul Universitatii din Illinois.

In toata tara, 42 de state au trecut deja rezoluția pe care Frerichs intentioneaza sa o susțină. Rezoluția din 2007 a trecut in Illinois de Camera Reprezentanților, dar nu a fost niciodată supusa unui vot în Senat.

Ackerman, atribuind blocajului rezolutiei, la acest nivel, „confuzia în rândul senatorilor de stat, privind continutul acesteia”, a marturisit ca spera in desfasurarea unei campanii mai mari de conștientizare, care sa atraga mai multi sustinatori.

Frerichs a declarat că nu are nicio îndoială că rezoluția, care solicita guvernului turc eliminarea barierelor din calea libertății religioase, va trece de aceasta data si de Illinois.

"Dacă pretindem că sprijinim libertatea religioasă, atunci ar trebui să o sustinem si în străinătate in mod similar," a mai declarat Frerichs.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.0139 sec - PID: 13106