52

Turcia se grabeste sa redeschida Scoala de Teologie din Halki

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
Potrivit unui articol aparut in urma cu cateva ore in presa turca, redeschiderea Școlii de Teologie din Halki [http://stiri.lonews.ro/?s=Halki] "este iminentă".

Se pare că au fost discutate deja doua variante prin care autoritatile să poata redeschide aceasta institutie, închisa de Statul Turc in urma cu 41 de ani.

1. Prima formulă ia în considerare integrarea Scolii de Teologie din Halki ca "departament independent, intitulat 'Ortodoxie". Autoritățile ar urma sa numeasca la conducerea institutului un "grec din Constantinopol" (adică, un Mitropolit al Patriarhiei Ecumenice, în calitate de director), și le-ar putea permite elevilor să poarte reverenda – care nu este permisă în altă parte în Turcia. Conform unui articol aparut in Haryet, nu se stie inca nimic despre limba în care se vor tine cursurile.

2. Cea de-a doua formula – si cea mai plauzibila – este adoptarea unei modificari de lege, care sa permita înființarea de universități private straine. Desi în Turcia există zeci de universități ale străinătatii, toate acestea aparțin instituțiilor turce. În cazul în care universitățile străine ar fi permise, Institutul Teologic din Halki va fi integrat ca departament al unei Universitati straine, iar cursurile urmand sa fie predate în conformitate cu sistemul educațional din țara în cauză. Aici pot fi incluse Grecia, Statele Unite ale Americii sau oricare alta tara.

Primul-ministru turc, Recep Tayyip Erdoğan, conform aceleiași surse, a dispus procedurile de redeschidere a Institutului Teologic din Halki, [http://stiri.lonews.ro/?s=Halki] intrucat aceasta reprezinta un obstacol major în relațiile Turciei cu Uniunea Europeană.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01069 sec - PID: 15713