12

   O propunere, venita din partea unui membru al Parlamentului Greciei, aflat in Coaliția majoritara de opozitie a partidelor Stangii-Radicale (SYRIZA), privind separarea Bisericii de Stat și taxarea tuturor celor care se declară a fi creștini-ortodocși – a determinat un răspuns furios din partea Conservatorilor Noii Democratii.

   Luand cuvantul in cadrul unei conferințe organizate de Departamentul de Teologie al Universitatii Aristotel, parlamentarul Tasos Kurakis (foto) s-a exprimat în favoarea unei separări intre Biserica Ortodoxa a  Greciei si Stat, Biserica urmand sa se autofinanteze si sa nu mai astepte ca finantarea sa vina de la bugetul de stat.

   Kurakis a adăugat că o altă opțiune ar fi să se impună o taxă bisericeasca fiecarui grec care se declară creștin-ortodox. Deputatul a declarat că „veniturile ridicate ar putea fi folosite pentru a acoperi costurile bisericești și salariile clericilor". Conform acestuia, taxe similare s-ar aplica și în alte țări europene, inclusiv in Germania.

   Noua Democrație a emis, in ultimele ore, o declarație de condamnare a lui Kourakis și a colaitiei SYRIZA, comparand propunerea cu "măsurile staliniste" și susținând că ar fi neconstituționala, intrucat ar provoca discrimari in interiorul societatii, pornind de la convingerile religioase. 96% dintre greci s-au declarat, oricum, credincioși ortodocși. Guvernul le plătește salariile preoților, iar Biserica Greciei s-a luptat in ultimul timp împotriva încercărilor de a impune taxe suplimentare instituției, în timpul crizei economice care pare sa distruga tara (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

   Pe de alta parte, SYRIZA s-a opus in general termenilor și condițiilor de salvare, recomandati  pentru contrulul economiei si evitarea colapsului, dar a impus reduceri salariale mari, creșteri de taxe și micsorari de pensii. "Partidul este o grupare pestriță de comuniști, o doctrină care interzice cultul religios, si de alti extremiști de stânga" – conform aprecierilor presei locale.

   În timp ce liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, s-a deplasat in SUA, intr-un turneu in care a urmarit sa ii convinga pe sceptici că partidul său nu este unul extremist, parlamentarii acestuia protestau din ce in ce mai tare impotriva guvernului de coaliție, Noua Democrație susținând ca Stanga vrea sa dea jos guvernul și sa promoveze o politica violentă.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
161
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.09296 sec - PID: 18147