29

O noua taxa pentru fiecare grec care se declara ortodox

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
O propunere, venita din partea unui membru al Parlamentului Greciei, aflat in Coaliția majoritara de opozitie a partidelor Stangii-Radicale (SYRIZA), privind separarea Bisericii de Stat și taxarea tuturor celor care se declară a fi creștini-ortodocși – a determinat un răspuns furios din partea Conservatorilor Noii Democratii.

Luand cuvantul in cadrul unei conferințe organizate de Departamentul de Teologie al Universitatii Aristotel, parlamentarul Tasos Kurakis (foto) s-a exprimat în favoarea unei separări intre Biserica Ortodoxa a Greciei si Stat, Biserica urmand sa se autofinanteze si sa nu mai astepte ca finantarea sa vina de la bugetul de stat.

Kurakis a adăugat că o altă opțiune ar fi să se impună o taxă bisericeasca fiecarui grec care se declară creștin-ortodox. Deputatul a declarat că „veniturile ridicate ar putea fi folosite pentru a acoperi costurile bisericești și salariile clericilor". Conform acestuia, taxe similare s-ar aplica și în alte țări europene, inclusiv in Germania.

Noua Democrație a emis, in ultimele ore, o declarație de condamnare a lui Kourakis și a colaitiei SYRIZA, comparand propunerea cu "măsurile staliniste" și susținând că ar fi neconstituționala, intrucat ar provoca discrimari in interiorul societatii, pornind de la convingerile religioase. 96% dintre greci s-au declarat, oricum, credincioși ortodocși. Guvernul le plătește salariile preoților, iar Biserica Greciei s-a luptat in ultimul timp împotriva încercărilor de a impune taxe suplimentare instituției, în timpul crizei economice care pare sa distruga tara (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Pe de alta parte, SYRIZA s-a opus in general termenilor și condițiilor de salvare, recomandati pentru contrulul economiei si evitarea colapsului, dar a impus reduceri salariale mari, creșteri de taxe și micsorari de pensii. "Partidul este o grupare pestriță de comuniști, o doctrină care interzice cultul religios, si de alti extremiști de stânga" – conform aprecierilor presei locale.

În timp ce liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, s-a deplasat in SUA, intr-un turneu in care a urmarit sa ii convinga pe sceptici că partidul său nu este unul extremist, parlamentarii acestuia protestau din ce in ce mai tare impotriva guvernului de coaliție, Noua Democrație susținând ca Stanga vrea sa dea jos guvernul și sa promoveze o politica violentă.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00936 sec - PID: 15713