13

În ziua sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, astăzi, 30 ianuarie 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti şi-a cinstit ocrotitorii.

Cu acest prilej, la Catedrala Sfântul Spiridon Nou – Paraclis Patriarhal, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul sărbătorii a avut loc proclamarea oficială a anului 2013 ca An comemorativ "Dumitru Stăniloae", eveniment care s-a desfăşurat în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a numeroşi studenţi teologi, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, oficialităţi şi credincioşi – informeaza agentia de stiri oficiala a Patriarhiei Romane.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată şi o slujbă de pomenire pentru cei adormiţi întru Domnul, foşti profesori şi studenţi ai instituţiei de învăţământ.

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a prezentat hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la: organizarea a Concursului Naţional "Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice"; modul în care Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române va elabora conceptul de concurs la nivelul tuturor şcolilor de teologie şi va informa toate şcolile participante asupra criteriilor concursului şi organizarea Simpozionului Naţional "Teologia Părintelui Dumitru Stăniloae după 20 de ani de la trecerea sa la cele veşnice" la Mănăstirea Sâmbăta de Sus în perioada 6-8 octombrie 2013.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat în cuvântul Său că este mare nevoie ca opera Părintelui Dumitru Stăniloae să fie aprofundată mai ales în aceste vremuri de confuzie şi secetă duhovnicească: "Prin teologia sa vastă, profundă şi bogată, ca sinteză creatoare între Tradiţie şi actualitate, Părintele Dumitru Stăniloae rămâne în memoria Bisericii un mărturisitor al iubirii divine şi un apărător al demnităţii umane atât în timp de libertate, cât şi în timp de prigoană. Pentru Părintele Stăniloae persoana umană este permanentă taină şi permanentă noutate. Întrucât el era om al rugăciunii tainice a scris o teologie care îndeamnă mereu la rugăciune, la unirea omului cu Dumnezeu, Izvorul vieţii şi al bucuriei veşnice".

Apoi, Patriarhul României i-a premiat pe câştigătorii fazei eparhiale a Concursului Naţional "Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice".

"Felicităm pe toţi cei care au organizat concursul aici, pe cei care au participat la el şi mai ales pe cei care au fost câştigători. Bunul Dumnezeu să ne dăruiască bucuria pe care o au totdeauna cei care se roagă sfinţilor şi cei care studiază învăţătura sfinţilor şi mai ales învăţătura sfinţilor prezentată pentru timpul nostru. Să urmaţi pilda Sfinţilor Trei Ierarhi şi mai ales să studiaţi cu multă atenţie teologia Părintelui Dumitru Stăniloae care este continuator al teologiei Sfinţilor Trei Ierarhi într-un context puţin diferit, nu în secolul IV, ci în secolul al XX-lea. L-am numit mărturisitor pentru că el a mărturisit credinţa în vremurile grele ale comunismului şi a stat mai mulţi ani în închisoare. Când cineva l-a întrebat: Ce experienţă aţi făcut în închisoare ? el a spus: Am învăţat să mă rog mai mult".

La final, Preafericirea Sa a oferit pentru biblioteca Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti mai multe cărţi şi volume.

Sărbătoarea Facultăţii de Teologie “Justinian Patriarhul” din Bucureşti a continuat în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei. În cadrul manifestărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Ordinul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena Părintelui Profesor Viorel Ioniţă şi Profesorului Remus Rus de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

În continuare, au fost lansate volumele Istoricul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti şi Anuarul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti şi a fost susţinut un concert de către Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Preafericirea Sa i-a felicitat atât pe cei care au contribuit la realizarea celor două volume lansate, cât şi pe studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a primit din partea Pr. Prof. Dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti o icoană reprezentând pe Sfinţii Trei Ierarhi.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
91
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.08282 sec - PID: 32317