20

Hram in parohia Folestii de Jos

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews, de lacasuriortodoxe

   Miercuri, 30 ianuarie 2013, când Biserica Ortodoxă i-a cinstit pe Sfinţii Trei Ierarhi şi Mari Dascăli ai creştinătăţii, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, un sobor de preoţi în frunte cu Părintele paroh Dumitru Diaconu, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Parohia Foleştii de Jos, comuna Tomşani, judeţul Vâlcea, care şi-a sărbătorit hramul.

   După Sfânta Liturghie, Părintele Dumitru, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a istorisit viaţa şi activitatea Sfinţilor Trei Ierarhi, îndemnându-i pe creştini să-i urmeze în smerenie şi sfinţenie pentru mântuirea sufletelor lor.

   După slujbă toţi credincioşii prezenţi la sărbătoare s-au bucurat duhovniceşte împreună cu părinţii slujitori la o tradiţională agapă frăţească.

   La slujba hramului au participat autorităţi locale, preoţi şi numeroşi credincioşi din comună şi din parohiile învecinate.

   Biserica cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” din satul Foleştii de Jos, comuna Tomşani, judeţul Vâlcea, a fost construită din zid la sfârşitul secolului al XIX-lea. Între anii 1956-1957 a fost renovată la iniţiativa preotului Dumitru Diaconu cu sprijinul enoriaşilor parohiei, iar între anii 1977-1979, în urma degradărilor majore cauzate de cutremurul din 4 martie 1977, a fost consolidată din temelie. Lucrările de reconstrucţie au fost realizate cu sprijinul enoriaşilor sub conducerea directă a preotului paroh Ion Găman şi au constat din: zidărie, pictură, învelitoare din tablă galbanizată, bucătărie, prăznicar şi împrejmuire. Pictura murală a fost realizată din nou în tehnica „a fresco” de către pictorul Dinu Petre din Bucureşti, în anul 1978. La 28 ianuarie 1979 a fost resfinţită de către PS Gherasim Piteşteanul, Arhiereu – Vicar al Episcopiei Râmnicului. În anul 2008, părintele Dumitru Diaconu, nepotul fostului preot slujitor Dumitru Diaconu (paroh 1930 – 1976), a efectuat lucrări de restaurare a picturii, încălzire centrală, împrejmuire cu gard din piatră şi fier forjat şi de amenajare a cimitirului parohial. Pe data de 19 octombrie 2008, biserica a fost resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Eparhiei Râmnicului.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
367
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.14305 sec - PID: 3505