40

Hram in parohia Folestii de Jos

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
Miercuri, 30 ianuarie 2013, când Biserica Ortodoxă i-a cinstit pe Sfinţii Trei Ierarhi şi Mari Dascăli ai creştinătăţii, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, un sobor de preoţi în frunte cu Părintele paroh Dumitru Diaconu, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Parohia Foleştii de Jos, comuna Tomşani, judeţul Vâlcea, care şi-a sărbătorit hramul.

După Sfânta Liturghie, Părintele Dumitru, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a istorisit viaţa şi activitatea Sfinţilor Trei Ierarhi, îndemnându-i pe creştini să-i urmeze în smerenie şi sfinţenie pentru mântuirea sufletelor lor.

După slujbă toţi credincioşii prezenţi la sărbătoare s-au bucurat duhovniceşte împreună cu părinţii slujitori la o tradiţională agapă frăţească.

La slujba hramului au participat autorităţi locale, preoţi şi numeroşi credincioşi din comună şi din parohiile învecinate.

Biserica cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” din satul Foleştii de Jos, comuna Tomşani, judeţul Vâlcea, a fost construită din zid la sfârşitul secolului al XIX-lea. Între anii 1956-1957 a fost renovată la iniţiativa preotului Dumitru Diaconu cu sprijinul enoriaşilor parohiei, iar între anii 1977-1979, în urma degradărilor majore cauzate de cutremurul din 4 martie 1977, a fost consolidată din temelie. Lucrările de reconstrucţie au fost realizate cu sprijinul enoriaşilor sub conducerea directă a preotului paroh Ion Găman şi au constat din: zidărie, pictură, învelitoare din tablă galbanizată, bucătărie, prăznicar şi împrejmuire. Pictura murală a fost realizată din nou în tehnica „a fresco” de către pictorul Dinu Petre din Bucureşti, în anul 1978. La 28 ianuarie 1979 a fost resfinţită de către PS Gherasim Piteşteanul, Arhiereu – Vicar al Episcopiei Râmnicului. În anul 2008, părintele Dumitru Diaconu, nepotul fostului preot slujitor Dumitru Diaconu (paroh 1930 – 1976), a efectuat lucrări de restaurare a picturii, încălzire centrală, împrejmuire cu gard din piatră şi fier forjat şi de amenajare a cimitirului parohial. Pe data de 19 octombrie 2008, biserica a fost resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Eparhiei Râmnicului.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01235 sec - PID: 15713