24

Marele Sinod Pan-Ortodox nu trebuie sa fie un sinod al dezacordurilor

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Șeful Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Georgiei a comentat vizavi de perspectivele intrunirii Sinodului Pan-Ortodox.

Conform unor publicatii din Tbilisi, Mitropolitul Gherasim de Zugdidi și Tsaich și-a exprimat unele rețineri în această privință. Ierarhul georgian le-a amintit reporterilor că „timp de mai multi ani de zile, in Elvetia, au avut loc mai multe consultări pregătitoare ale Sinodului Pan-Ortodox [http://stiri.lonews.ro/?s=Sinod+Pan-ortodox] , amintind, pe marginea acestui subiect, faptul că Biserica Ortodoxă Georgiană nu sustine convocarea Sinodului, atata timp cat problemele ridicate nu sunt atent studiate, elaborate și adoptate anterior prin consens.

Mitropolitul Gherasim a mai declarat, totodata, ca mai ales dacă (după cum spun unii critici) vor fi propuse reforme liberale in cadrul acestui Sinod, Biserica Georgiei nu le va accepta. Enumerand unele dintre aceste posibile reforme, Mitropolitul a amintit, printre altele: modificarea Postului Pastelui, acceptarea episcopilor casatoriti, acceptarea celei de-a doua căsătorii in randul clericilor, trecerea la noul calendar (Biserica georgiei functionand pe stil vechi/c.Iul.).

Procedura de acordare a autocefaliei, de asemenea inclusa pe ordinea de zi a Sinodului, ridică si ea multe întrebări în randul ierarhilor Bisericii Ortodoxe a Georgiei.

"Problemele trebuie să fie convenite în prealabil, în cel mai mic detaliu", a spus Mitropolitul Gherasim. "Sinodul Pan-Ortodox prezintă o serie de întrebări, pentru care toate Bisericile voteaza. Acest Sinod trebuie să sporeasca autoritatea Bisericii Ortodoxe în lume, și nu sa ramana in istorie ca un sinod al confruntarilor si dezacordurilor”.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01235 sec - PID: 19568