30
Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, Knut Vollebaek, a intreprins ieri, joi 31 ianuarie 2013, la Belgrad, o serie de întâlniri cu oficiali de top sârbi. El a fost primit de premierul Ivica Dacic, cei doi discutand despre aspectele legate de drepturile minorităților naționale.

Oficialul OSCE a calificat ca fiind pozitive eforturile pe care guvernul sârb le intreprinde în rezolvarea problemelor, prin dialog deschis. Dacic a subliniat faptul că guvernul se angajează in punerea în aplicare a celor mai înalte standarde în sectorul drepturilor minorităților, adăugând că orice încălcare a intereselor nationale ale Serbiei va fi împiedicata. Serbia isi va respecta obligațiile sale internaționale, in acelasi timp respectand drepturile minorităților naționale și interesele in protecția socială și națională, au convenit cei doi, în timpul discuțiilor.

Președintele sârb, Tomislav Nikolic, și Înaltul Comisar OSCE, Knut Vollebaek, au convenit, de asemenea, ca problemele minorităților nu reprezintă un obstacol pe drumul Serbiei către UE. Nikolic și Vollebaek au discutat despre situația minorităților din Serbia, în vederea integrării țării în UE, și despre data începerii discuțiilor de aderare la UE. Președintele sârb a subliniat că poziția minorităților din Serbia este reglementată astfel incat sa fie armonizată cu cele mai înalte standarde europene și mondiale, precum și faptul că statul se apropie de fiecare minoritate, în conformitate cu specificul ei – dupa cum a anuntat biroul de presă al Președintelui.

În ciuda faptului că există numeroase probleme, Serbia se angajează să asigure că crizele care au escaladat în trecut nu se vor mai repeta vreodata – a declarat Nikolic. "Multele probleme cu care ne-am confruntat până in prezent, acum sunt rezolvate într-un mod activ și angajat", a declarat Nikolic, citând exemple de reconciliere istorică cu minoritățile maghiare, progresele în depășirea problemelor între Biserica Ortodoxă Sârbă (RCP) și cea nerecunoscuta canonic Macedoneana, in acordarea dreptului la educație și a accesului mass-mediei la minoritățile române și multe altele, in care statul este angajat.

Vollebaek a mai discutat cu Nikolic despre activitatile intreprinse in rezolvarea situatiei memorialului destinat membrilor asa-numitei Armate de Eliberare din Preševo, Medvedja și Bujanovac, despre participarea activă la îmbunătățirea educației elevilor etnici albanezi din cele trei municipalități din sudul Serbiei, și despre cele trei aspecte referitoare la romanii din regiunea Timocului: mass-media, educație, și relația dintre Bisericile Ortodoxe Romana si Sarba [http://stiri.lonews.ro/news/conferinte-simpozioane/sinodul-sarb-ameninta-cu-intreruperea-comuniunii-canonice-si-liturgice-cu-biserica-romana-pentru-situatia-din-timoc-comunicat.html] .

În ceea ce privește mass-media, situația este excelenta, având în vedere că prin cablu TV Bor, membrii minorității române pot viziona programele în propria lor limbă. Ministerul Educației s-a implicat activ in soluționarea problemei educației, dar relațiile dintre Bisericile românilor si sârbilor trebuie să se imbunatateasca activ, a indicat Vollabaek.

Președintele sârb a vorbit despre caracteristicile specifice fiecărei minorități a Serbiei, inclusiv vlahilor. Serbia este conștienta de caracteristicile specifice minorității vlahilor, a declarat Nikolic, adăugând că vlahii ar trebui să standardizeze limba lor, subliniind că statul ii va ajuta în acest sens.

Comisarul OSCE s-a mai întâlnit, de asemenea, cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkić. Cei doi "și-au exprimat satisfacția în legătură cu activitățile și modul în care Serbia trateaza problemele care sunt în interesul minorităților sale naționale".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01094 sec - PID: 15967