20
Biserica Ortodoxă Bulgara a comemorat victimele represiunii comuniste, pentru prima data dupa 23 de ani de la răsturnarea regimului.

O slujba a parastasului a fost oficiata ieri, vineri 1 februarie 2013, la Catedrala Alexandru Nevski din Sofia, de catre Mitropolitul – Patriarh intermediar [http://stiri.lonews.ro/news/pf-parinte-patriarh/mitropolitul-kirill-de-varna-%E2%80%93-patriarh-interimar-al-bisericii-ortodoxe-bulgare.html] - Kiril de Varna, alaturi de o serie de demnitari ai Bisericii.

"Este pentru intaia data cand Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a hotărât slujbe, la nivel național, de comemorare a victimelor represiunilor", a declarat Kiril pentru France Presse.

In predica ce a urmat slujbei, acesta a mai spus ca Biserica a identificat 152 de preoți care au fost persecutati de regimul comunist, după ce acesta a preluat puterea în anul 1944: 13 au fost condamnați la moarte și alti 13 au fost închiși pe viață.

Conform spuselor acestuia, Sfântul Sinod ia, acum, in considerare varianta canonizarii unor dintre acestia.

În anul 2011, Parlamentul Bulgar a desemnat ziua de 1 februarie ca zi de comemorare specială si permanentă pentru cei peste 7.000 de oameni care au fost executați sau închiși ca "fasciști", de către comuniști, în timpul perioadei de 45 de ani, intre 1944 și 1989.

Urmare a deschiderii arhivei fostei securitati, s-a demonstrat ca 11 din cei 15 membri ai Sfântului Sinod se aflasera intre "colaboratorii cu regimul comunist". Mitropolitul Kiril a fost inclus si el pe aceasta lista, insa Patriarhul Maxim al Bulgariei, care s-a mutat la Domnul in data de 6 noiembrie 2012, nu s-a aflat niciodata in randul acestora.

Dupa cum am anuntat in editiile anterioare de stiri (vezi rubrica: Semnal Evenimente), noul Patriarh al Bulgariei va fi ales de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din aceasta tara in data de 24 februarie 2012.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01975 sec - PID: 31274