67

   În ziua slăvitului praznic al Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Treime”, din cartierul Momoteşti, municipiul Drăgăşani, jud. Vâlcea.

   După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidenţiat semnificaţia Praznicului Întâmpinării Domnului, arătând că „aşa cum bătrânul Simeon la primit în braţele sale pe Mântuitorul Hristos şi a mărturisit despre El „înaintea feţei tuturor popoarelor”, asemenea şi noi credincioşii, cu atât mai mult, trebuie să-L primim pe Domnul cât mai des în braţele sufletului nostru prin Sfânta Euharistie, să-L păstrăm cu sfinţenie şi să-L mărturisim înaintea oamenilor prin glasul rugăciunii permanente, dar şi prin faptele noastre cele bune.”

   După Sfânta Liturghie a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii şi ostenitorii acestei sfinte biserici.

   La final, Părintele Ierarh a apreciat slujirea bisericească a Părintelui Protopop Iulian Mădălin Buşagă şi a Părintelui coslujitor Ion Irinel Dovleac, felicitându-i pentru toate împlinirile slujirii preoţeşti şi îndemnându-i totodată la o mai bogată conlucrare cu ceilalţi preoţi, dar şi cu credincioşii din oraşul Drăgăşani, pentru o viaţă creştină autentică în Duhul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos. La rândul său, părintele protopop Mădălin Buşagă a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru vizita şi binecuvântarea arhierească dăruită credincioşilor drăgăşeneni.

   De la orele 9,00, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Drăgăşani, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba parastasului în memoria ctitorilor, slujitorilor şi binefăcătorilor acestui sfânt locaş, între aceştia fiind şi robii lui Dumnezeu, Constantin şi Haritina Isărescu. La momentul comemorativ a fost prezent şi Guvernatorul României, Excelenţa Sa, Domnul Mugur Isărescu, alături de alte oficialităţi de stat, locale şi centrale şi numeroşi credincioşi.

   Biserica „Sfânta Treime”, din cartierul Momoteşti, municipiul Drăgăşani, jud. Vâlcea, se află situată pe drumul naţional ce leagă Rm. Vâlcea de Craiova, fiind construită pe temelie de piatră cu ziduri din cărămidă între anii 1925 şi 1928 pe locul unei biserici mai vechi, în timpul P.S. Vartolomeu, Episcop al Râmnicului Noul Severin, zidită şi împodobită la iniţiativa şi cu purtarea de grijă a Pr. Protoiereu Gheorghe Sacerdoţeanu, parohul bisericii, ajutat de Comitetul enoriaşilor şi sprijinit de Domnul I. C. Brătianu, de Primăria oraşului Drăgăşani, şi de credincioşii din oraş şi din comunele vecine, şi sfinţită la 11 noiembrie 1928.

   Biserica parohială are două turle şi este acoperită cu tablă tip ţiglă de culoare maro. Pictura este executată în tehnica ulei de către pictorul I. Constantinescu din Craiova, în stil realist cu frumoase realizări plastice având o notă sobră.

   Seismul din anul 1940 a provocat grave deteriorări fisurând puternic zidăria şi deteriorând pictura. Din acest motiv au fost consolidate absidele laterale şi pridvorul iar turlele au fost consolidate cu beton armat. În anul 1969 pictura a fost restaurată.

   Cutremurul din anul 1977 a produs alte deteriorări la tencuieli fisurându-le, iar rotunda prin care trece scara ce urcă la cafas s-a prăbuşit în mare parte şi s-a procedat la consolidarea şi reconstruirea ei.

   În anul 1981, pictura a fost din nou restaurată de pictorul Neamu din Craiova. Între anii 2001 şi 2010, în locaşul de cult s-au executat reparaţii capitale constând în: decojirea vechii tencuieli, care era deteriorată, tencuindu-se toată suprafaţa exterioară şi zugrăvindu-se în vopsea lavabilă; s-a înlocuit şarpanta şi învelitoarea din tablă, s-a înlocuit şi vopsit asteriala, s-au montat jgeaburi, burlane şi parazăpezi; s-a restaurat pictura interioară şi s-a executat pictură exterioară în tehnica fresco; a fost înlocuită tâmplăria din fier cu tâmplărie din aluminiu cu geam termopan şi a fost introdusă încălzirea termică. Toate lucrările au fost iniţiate şi coordonate de către preotul paroh Iulian Mădălin Buşagă.

   În prezent, biserica are doi slujitori ai sfântului altar, respectiv Pr. paroh Iulian Mădălin Buşagă şi Pr. Ion Irinel Dovleac. Parohia are un singur locaş de cult, un singur cimitir şi o casă parohială.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
50
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.11295 sec - PID: 11839