19
Biroul de Presă al Episcopiei Sălajului [http://www.basilica.ro] ne informează:

Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată al Bisericii Ortodoxe Române articolul 19, aliniatul 4 precizează faptul că: „Dacă un preot sau diacon ar săvârşi cele sfinte în altă Eparhie, fără învoirea Chiriarhului, se va considera ca neascultare de autorităţi şi se va pedepsi ca atare”.

Cunoscând faptul că preotul Vasile Bota, în perioada în care a ocupat funcţia de vicar administrativ al Episcopia Oradiei, a avut o influenţă negativă în Sălaj, reuşind divizarea în două tabere a preoţilor de aici şi ţinând cont de cele enunţate mai sus, Preasfinţitul Părinte Petroniu, după ce a ajuns episcop al Sălajului, i-a transmis în mod expres acestuia, prin părintele Ioan Coste din Zalău, că nu are încuviinţarea episcopului Sălajului de a sluji în acest judeţ, pentru a nu crea tulburare.

În urma decesului mamei preotului Ioan Coste, eveniment regretabil şi nedorit, Preasfinţitul Părinte Petroniu a delegat la slujba de înmormântare din 8 ianuarie 2013, din Bădăcin, un reprezentant al Episcopiei. În ciuda interdicţiei, părintele Vasile Bota a slujit şi a predicat la înmormântare, încălcând regulamentele bisericeşti şi sfindând public interdicţia episcopului Sălajului.

Dacă preotul Bota participa la slujbă nu era nici o problemă, acesta însă a slujit şi a predicat, la înţelegere cu părintele Ioan Coste.

Hotărârea Sfântului Sinod numărul 1456 din 20 martie 2008, art. 3, menţionează că „se va aduce la cunoştinţă preoţilor care primesc la slujbă clerici din altă eparhie sau parohie fără aprobarea chiriarhului locului, că vor fi sancţionaţi, mergându-se până la depunerea din treapta preoţiei sau caterisire”. Hotărârea Sfântului Sinod numărul 1456 din 20 martie 2008, art. 11 menţionează faptul că „chiriarhul care nu va pune în aplicare prezenta hotărâre, încălcând disciplina canonică sinodală, intră sub incidenţa prevederilor canonice şi statutare fiind supus judecăţii Sfântului Sinod”.

Întrucât părintele Bota a fost primit la această slujbă, 4 preoţi au primit dojană arhierească. Ţinând cont de faptul că în data de 05. 02. 2009 Părintele Ioan Coste a primit dojană arhierească pentru nerespectarea rânduielilor bisericeşti, pedeapsa faţă de ceilalţi 4 preoţi trebuia să fie mai mare.

Conform Regulamentului de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată al Bisericii Ortodoxe Române art. 16 ,„neascultarea de autorităţi, după gravitatea faptului şi conduita până la darea hotărârii, a vinovatului, se pedepseşte cu pedeapsa dojanei până la pedeapsa depunerii şi caterisirii”.

Nu s-a mers până la depunerea din treapta preoţiei sau caterisire, ci s-a ales o pedeapsă de mijloc, transferul.

Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată al Bisericii Ortodoxe Române art. 48, aliniatele 1 şi 2 precizează că: „în toate cazurile de pedepsire cu transferarea, să se aibă în vedere că transferarea fiind dată ca pedeapsă, parohia care i se va da celui pedepsit, va fi de categorie inferioară celei de la care a fost transferat. Dacă cel pedepsit este într-o parohie urbană, va fi transferat într-o parohie rurală, de categorie inferioară”.

Localitatea Brebi se află în apropierea oraşului Zalău, este la drumul care leagă Zalăul de Jibou, are biserică şi casă parohială în stare excelentă. În aceste condiţii nu este o parohie rea.

Întrucât la aflarea veştii transferului Părintele Coste şi-a scos concediu medical de urgenţă, hotărârea nu a fost pusă în aplicare. Se aşteaptă încheierea concediului medical şi rediscutarea cazului.

Deranjaţi de eventualul transfer al părintelui Ioan Coste, un grup de credincioşi ai parohiei „Sfântul Ştefan” din Zalău, unde părintele Ioan Coste slujeşte ca preot 2, a invitat mai multe posturi de televiziune, protestând atât la 2 februarie, cât şi pe 3 februarie, în timpul Sfintei Liturghii, împotriva deciziei de transfer a preotului Coste (care nu a putut fi pusă în aplicare, întrucât Sfinţia Sa este în concediu medical, iar de vineri a anunţat că s-a internat în spital). Credincioşii se arată nemulţumiţi şi de numirea noului preot.

Nu s-a pus problema excluderii din cler a preotului Coste, de aceea nu înţelegem de ce creează atâta tulburare o pedeapsă de mijloc. Neaplicarea unor măsuri în cazuri de abatere disciplinară ar crea dezordine, lăsând la discreţia maselor impunerea disciplinei.

În cazul recent al regizorului Sergiu Nicolaescu s-a respectat hotărârea sinodală de a nu se oficia nicio slujbă, întrucât acesta a fost incinerat.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01276 sec - PID: 19949