31

Forumul regizorilor de film ortodox din Ucraina

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Forumul regizorilor de film si de documentare "Adunarea Internațională a Cinematografiei, Nipru 2013", s-a întrunit pentru a 4-a oara in acest an, cu binecuvântarea Mitropolitului Irineu de Dnipropetrovsc și Pavlograd.

25 de regizori din Rusia, Ucraina, Belarus, Polonia, Serbia și Azerbaidjan au fost prezenți la manifestare. Printre acestia, se afla si clerici pentru care filmul documentar de artă este o formă a activitatii misionare.

Formula hotarata de organizatori pentru acest forum exclude concurența, elemente principale fiind doar dialogul dintre creatorii de filme documentare si public, precum și schimbul reciproc de experiență.

Deschiderea forumului a fost marcata de proiectia filmului-parabola al regizorului din Kiev, Alexandru Stoliarov, despre Batranul Paisie din Sfantul Munte.

Un alt film despre acelasi calugar a fost proiectat in cadrul aceluiasi program, creat de aceasta data de o echipă din Moscova, formata din regizorul Alexander Kuprin și calugarul Ciprian Iahcenco.

O adevarata revelatie pentru membrii forumului a fost, insa, lucrarea regizorului azer Arzu Ursan, "Biserica pentru Oneghin", despre Oneghin Gajikasimov, poet popular în anii 1960 și 1980, care după ce a primit botezul, a renunțat la lume si la înălțimea si la faima sa, ajungand cuniscutul Ieromonah Simeon.

Conform participantilor, documentarul nu constituie, in prezent, un stil prea popular și nu-l putem vedea in randul cinematografiei de masă, dar interesul fata de acesta in cadrul forumului a fost clar. Sala Centrului Cinematografic Dnipopetrovsc, "Kino Pravda", prevazuta cu 400 de locuri, a fost plina, în ciuda faptului ca totul s-a desfasurat in cursul saptamanii.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01087 sec - PID: 19596