11

Biroul de presă al Episcopiei Sălajului ne informează:

Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului s-a întrunit în şedinţă marţi, 5 februarie 2013, pentru a lua în discuţie cazul disciplinar al preotului Ioan Coste de la Parohia „Sfântul Ştefan” din municipiul Zalău (click aici).

Au fost avute în vedere următoarele aspecte:

1. Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată al Bisericii Ortodoxe Române articolul 19, aliniatul 4 precizează faptul că: „Dacă un preot sau diacon ar săvârşi cele sfinte în altă Eparhie, fără învoirea Chiriarhului, se va considera ca neascultare de autorităţi şi se va pedepsi ca atare”.

Cunoscând faptul că preotul Vasile Bota, în perioada în care a ocupat funcţia de vicar administrativ al Episcopia Oradiei, a reuşit divizarea în două tabere a preoţilor din Sălaj şi ţinând cont de cele enunţate mai sus, Preasfinţitul Părinte Petroniu, după ce a ajuns episcop al Sălajului, i-a transmis în mod expres acestuia, prin intermediul părintelui Ioan Coste, că nu are încuviinţarea episcopului Sălajului de a sluji în acest judeţ, pentru a nu crea tulburare.

În urma decesului mamei preotului Ioan Coste, eveniment regretabil şi nedorit, în ciuda interdicţiei, părintele Vasile Bota a slujit şi a predicat la înmormântare, încălcând regulamentele bisericeşti şi sfidând public interdicţia episcopului Sălajului. Dacă preotul Bota participa la slujbă nu era nici o problemă, acesta însă a slujit.

2. Hotărârea Sfântului Sinod numărul 1456 din 20 martie 2008, art. 3, menţionează că „se va aduce la cunoştinţă preoţilor care primesc la slujbă clerici din altă eparhie sau parohie fără aprobarea chiriarhului locului, că vor fi sancţionaţi, mergându-se până la depunerea din treapta preoţiei sau caterisire”.

Întrucât părintele Bota a fost primit la această slujbă, 4 preoţi au primit dojană arhierească. Ţinând cont de faptul că în data de 5 februarie 2009 Părintele Ioan Coste a primit dojană arhierească pentru nerespectarea rânduielilor bisericeşti, pedeapsa faţă de ceilalţi 4 preoţi trebuia să fie mai mare. Părintele Coste cu bună ştiinţă a încălcat această hotărâre acceptând ca părintele Bota să slujească la înmormântare şi de aceea se face vinovat de neascultare.

3. Conform Regulamentului de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată al Bisericii Ortodoxe Române art. 16, „neascultarea de autorităţi, după gravitatea faptului şi conduita până la darea hotărârii, a vinovatului, se pedepseşte cu pedeapsa dojanei până la pedeapsa depunerii şi caterisirii”.

Datorită faptului că Părintele Ioan Coste şi-a recunoscut vinovăţia, regretă faptele petrecute şi consecinţele lor, Permanenţa Consiliului Eparhial a decis ca pentru abaterea disciplinară recunoscută şi asumată, părintelui Ioan Coste să i se retragă definitiv rangurile bisericeşti onorifice pe care le posedă, respectiv rangul de iconom şi cel de iconom stavrofor, pedeapsă prevăzută la art. 4, al. B din acelaşi Regulament.

În aceste condiţii, Părintele Ioan Coste îşi păstrează postul de preot slujitor la Parohia „Sfântul Ştefan” şi toate drepturile şi obligaţiile pe care acest post le presupune.

Regretăm gravele tulburări produse cu atât mai mult cu cât încă nu fusese luată o decizie finală în acest caz. Îndemnăm pe preoţi şi credincioşi la o reflecţie serioasă cu privire la toate evenimentele care au avut loc în ultimele zile şi la o atitudine duhovnicească, reamintind tuturor cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate Galatenilor: „roada Duhului este iubire, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credincioşie, blândeţe, înfrânare, curăţie; împotriva unora ca acestea nu este lege”.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
80
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.12938 sec - PID: 22520