24

Comunicat privind tensiunile in crestere din Kosovo si Metohia

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
„În luna ianuarie 2013, un val de profanari indreptate impotriva bisericilor și cimitirelor ortodoxe a cuprins Kosovo.

Potrivit serviciului de presă al Eparhiei Raska-Prizren a Bisericii Ortodoxe Sârbe, Biserica Sfanta Treime, din secolul al XIX-lea, aflata in satul Babliak, lângă Urosevac, a fost jefuita și pângărita. În anul 1999, ea a supraviețuit unui incendiu iscat de extremiști.

În mai puțin de zece zile, vandalii au distrus peste o sută de pietre funerare ortodoxe sârbe în întreaga regiune.

La Boboteaza, in ziua de 19 ianuarie 2013 (c. Iul.), o mulțime de membri agresivi ai mișcării de Auto-Determinare au provocat tulburări în apropierea Manastirii Adormirea Maicii Domnului din Jakovice și doar prezența garzilor armate KFOR a fost aceea care a împiedicat intrarea lor în mănăstire. Cu toate acestea, cele mai multe dintre bisericile ortodoxe rămân fara aparare în calea vandalilor și criminalilor. Evoluțiile recente sunt dovezi care evidentiaza acest lucru.

Astfel, in ziua de 31 ianuarie 2013, persoane necunoscute au jefuit Biserica Sfantul Ioan Botezătorul din Strpce, iar pe 1 februarie, profanatorii au jefuit Biserica Sfintii Petru și Pavel din Kolokot și in 2 februarie Biserica Sfanta Parascheva (Petka) din satul Donja Budriga și Biserica Sfantul Nicolae din satul Binac (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Site-ul oficial al Episcopiei Raska-Prizren a raportat că, în anul 2013, in mijlocul lunii ianuarie, Memorialul celui de-Al doilea Război Mondial, dedicat iugoslavilor anti-fasciști, inclusiv etnicilor albanezi din Kosovo Vitina, a fost demolat cu ajutorul unor utilaje de construcții. Este regretabil faptul că urmașii lor de astazi nu consideră că este necesar sa cinsteasca memoria celor care prin sângele lor au contribuit la victoria asupra ideologiei fascismului.

Potrivit Episcopului Feodosije de Raska-Prizren, nivelul de securitate a scăzut astăzi la cel mai mic nivel dupa vestitul pogrom din martie 2004, când extremiștii albanezi au incendiat și au distrus un număr mare de biserici ortodoxe.

Aceste fapte nu pot decât să ridice întrebari asupra viitorului la care se poate astepta populația ortodoxa din Kosovo și Metohija și asupra garantiilor de securitate ce pot fi stabilite pentru conservarea lacasurilor sfinte ale Bisericii Ortodoxe Sârbe din teritoriul Kosovo și Metohia."

Serviciului de Comunicare al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00966 sec - PID: 13070