12

   „În luna ianuarie 2013, un val de profanari indreptate impotriva bisericilor și cimitirelor ortodoxe a cuprins Kosovo.
   Potrivit serviciului de presă al Eparhiei Raska-Prizren a Bisericii Ortodoxe Sârbe, Biserica Sfanta Treime, din secolul al XIX-lea, aflata in satul Babliak, lângă Urosevac, a fost jefuita și pângărita. În anul 1999, ea a supraviețuit unui incendiu iscat de extremiști.

   În mai puțin de zece zile, vandalii au distrus peste o sută de pietre funerare ortodoxe sârbe în întreaga regiune.

   La Boboteaza, in ziua de 19 ianuarie 2013 (c. Iul.), o mulțime de membri agresivi ai mișcării de Auto-Determinare au provocat tulburări în apropierea Manastirii Adormirea Maicii Domnului din Jakovice și doar prezența garzilor armate KFOR a fost aceea care a împiedicat intrarea lor în mănăstire. Cu toate acestea, cele mai multe dintre bisericile ortodoxe rămân fara aparare în calea vandalilor și criminalilor. Evoluțiile recente sunt dovezi care evidentiaza acest lucru.

   Astfel, in ziua de 31 ianuarie 2013, persoane necunoscute au jefuit Biserica Sfantul Ioan Botezătorul din Strpce, iar pe 1 februarie, profanatorii au jefuit Biserica Sfintii Petru și Pavel din Kolokot și in 2 februarie Biserica Sfanta Parascheva (Petka) din satul Donja Budriga și Biserica Sfantul Nicolae din satul Binac (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

   Site-ul oficial al Episcopiei Raska-Prizren a raportat că, în anul 2013, in mijlocul lunii ianuarie, Memorialul celui de-Al doilea Război Mondial, dedicat iugoslavilor anti-fasciști, inclusiv etnicilor albanezi din Kosovo Vitina, a fost demolat cu ajutorul unor utilaje de construcții. Este regretabil faptul că urmașii lor de astazi nu consideră că este necesar sa cinsteasca memoria celor care prin sângele lor au contribuit la victoria asupra ideologiei fascismului.

   Potrivit Episcopului Feodosije de Raska-Prizren, nivelul de securitate a scăzut astăzi la cel mai mic nivel dupa vestitul pogrom din martie 2004, când extremiștii albanezi au incendiat și au distrus un număr mare de biserici ortodoxe.

   Aceste fapte nu pot decât să ridice întrebari asupra viitorului la care se poate astepta populația ortodoxa din Kosovo și Metohija și asupra garantiilor de securitate ce pot fi stabilite pentru conservarea lacasurilor sfinte ale Bisericii Ortodoxe Sârbe din teritoriul Kosovo și Metohia."

Serviciului de Comunicare al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
49
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.1116 sec - PID: 11839