36

   Săptămâna trecută, săpăturile efectuate pentru construirea unui nou tronson al metroului din Salonic au scos la lumina o cununa de aur, veche de 2300 de ani, care imita ramurile de maslin, aflata intr-un mormânt macedonean.
   Salonicul, al doilea oraș ca mărime din Grecia, a fost fondat în anul 315 î.Hr. de regele Casandru al Macedoniei, numindu-l astfel dupa sotia sa – sora vitregă a lui Alexandru cel Mare – Tesalonica.
Salonicul s-a dezvoltat ca centru creștin, mai târziu devenind cel mai bogat al doilea oras al Imperiului Bizantin.

   Săpăturile efectuate la metroul din Tesalonic, din zona Bibliotecii Universitare, descoperisera anterior alte opt coroane elenistice de aur, în mormantul unei singure femei, în anul 2008. Mormantul fusese descoperit printre alte 840 de morminte scoase la lumina in Cimitirul aflat in zona de rasarit a orasului. Se pare ca, astfel, odata cu progresele pe care Salonicul continua sa le faca in domeniul propriului sistem de transporturi, antichitatile continua si ele sa iasa la lumina.

   Coroana de aur recent descoperita (cea de-a noua, deci, de cand au inceput săpăturile), mărturisește istoria de 2000 de ani a Salonicului. Ea a fost gasita in dreptul Statiei Dimokratias.
   Directorul de antichitati, doamna Vasiliki Misailidou, a confirmat descoperirea cununei de aur, dar a refuzat să ofere alte informații suplimentare cu privire la calitatea și datarea exactă a artefactului. Aurul a fost transferat laboratoarelor serviciului de Antichitati din Salonic, pentru a fi curatat și investigat.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
90
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.08206 sec - PID: 1924