81

   Sfanta Xenia din Sankt Petersburg (+1806) este ingropata în cimitirul Smolnîi din orasul Sankt Petersburg. Mormantul ei a devenit un adevarat loc de pelerinaj. Si in aceste zile (conf. C.Iul.), credinciosii veniti sa se inchine au format un sir interminabil in fata mormantului acesteia.
   Cu mai multi ani in urma, cei ce veneau aici, dupa ce se rugau sfintei, luau cu ei pamant din mormantul acesteia. Numai ca, atat de multi veneau, incat periodic acest pamant trebuia sa fie inlocuit cu totul. In timp, s-a pus o lespede peste el, insa pelerinii au inceput sa ciopleasca chiar si in piatra, luand cu ei praf si pietrice.
   Mai apoi, s-a construit o bisericuta exact deasupra mormantului. Multi care vin aici primesc vindecare de boli, rezolvarea problemelor, mai cu seama in cazul celor care cer mijlocirea sfintei in aflarea unui loc de munca, in obtinerea unei case sau in intemeierea unei familii.

    De dragul Sfintei si drept multumire pentru ajutorul acordat, multi credinciosi savarsesc pomeni In numele sotului acesteia, Andrei. Canonizarea Sfintei a avut loc In 1978 (de catre Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitelor) si In 1988, de catre Patriarhia Moscovei.
   Cunoscuta si iubita si de credinciosii romani, Sfanta Xenia are sfinte moaste si la noi in tara. In apropierea Bucurestiului (vezi Harta), cei ce doresc sa se inchine la moastele sfintei, o pot face vizitand Biserica Sfantul Ioan Rusul si Sfanta Xenia din localitatea Comana, parohia "Inaltarea Sfintei Cruci" apartinand Episcopiei Giurgiului – preot paroh Marian Ciocanel (com. Comana, jud. Giurgiu, str. Garii, nr. 80 / Telefon: 0723 352 392 / 0744 879 432).

   Sfanta Xenia a adormit întru Domnul la vârsta de 71 de ani și mormantul sau a ajuns sa constituie obiectul unui adevarat cult.
   In secolul XIX, Tarul rus Alexandru al III-lea era foarte grav ranit, in urma unui atac, iar insanatosirea acestuia a fost atribuita Sfintei Xenia. Sfanta Xenia a fost canonizata în anul 1987, de către Patriarhia Moscovei.

Xenia Grigorievna Petrova a fost căsătorita cu un colonel stralucit al armatei imperiale, fiind cantareata in cor și ducand o viață lumească ușoara, în sanul aristocrației capitalei. Moartea subită a soțului ei, atunci când ea nu avea decat douăzeci și șase ani, a cufundat-o în suferință profundă și a făcut-o să realizeze iluzia atașarii de lucrurile pământești. Ea a început mai apoi să renunte la tot ceea ce avea pe pământ, in schimbul castigarii Împărăției lui Dumnezeu, prin calea cea mai îngustă și dificila: nebunia pentru Hristos.

Sfanta Xenia s-a dedicat rugăciunii pentru sufletul soțului ei decedat, care a murit fără mângâierile Bisericii. Ea a primit de la Dumnezeu darul inainte-vederii și prezicea sfârșitul muritorilor de rand. Comportamentul sau s-a sa schimbat complet și, văzând ca imparte averile sale ca donații și pomeni, familia acesteia a crezut că durerea a făcut-o sa-si piarda mintile. Purta uniforma militară a soțului ei și raspundea doar atunci cand era strigata cu numele decedatului. Fără adăpost, desculța și, traversand iarna cu aceleasi cârpe colorate de vară, mergea pe străzile din cartierele sărace, oferindu-se cu blândețe și resemnare, asemenea lui Hristos în Patimile Sale, batjocurii și glumelor urate si intepatoare.

Ea nu accepta pomana, reimpartind-o imediat saracilor, mâncand doar ocazional, atunci când era vizitata de vreo familie pe care o cunostea, iar noaptea era statea pe un teren in afara orasului, unde rămanea îngenuncheata în rugăciune până la răsărit.
Sfanta Xenia este îngropata în cimitirul Smolnîi din Sankt-Petersburg, capela construita deasupra mormantului sau fiind întotdeauna plina de pelerini. Există multe mărturii privind minunile savarsite prin mijlocirea Sfintei Xenia.
   Mormantul ei, din cimitirul Smolensk, a devenit loc de pelerinaj. Cei veniti aici, dupa ce se rugau Sfintei, luau cu sine pamant din mormantul acesteia. Numai ca atat de multi veneau, Incat periodic acel pamant trebuia cu totul Inlocuit. Cu timpul, s-a pus o lespede peste el, Insa pelerinii au Inceput sa ciopleasca piatra, luand cu ei pietricele.
   Mai apoi s-a construit o bisericuta pe locul mormantului. Multi veniti aici primeau vindecare de boli, rezolvarea problemelor, mai cu seama In cazul celor care cereau (si cer) mijlocirea Sfintei pentru aflarea unui loc de munca, obtinerea unei case, Intemeierea unei familii.

width="420">

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
55
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.08692 sec - PID: 29634