21

Sf.Teodor Stratilat cinstit astazi in Valcea

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea se află în sărbătoare, deoarece pe lângă moaştele Sfinţilor Ierarhi Nicolae şi Calinic de la Cernica şi ale Sfinţilor Mucenici Mercurie şi Carp Episcopul, aici se află la loc de cinste şi un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, spre închinarea tuturor pelerinilor şi credincioşilor care păşesc pragul acestui sfânt lăcaş de cult.

Astăzi, 8 februarie, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de către un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Părintele Protosinghel Sebastian Mihalcea. Aseară în Catedrala Arhiepiscopală s-a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfântului Mucenic Teodor Stratilat.

În cuvântul de învățătură ținut la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Sebastian Mihalcea, Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale, a vorbit despre viața și martiriul acestui Mare Mucenic al Domnului Hristos.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșit un parastas pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaş, urmat de Taina Sfântului Maslu.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către grupul de psalţi ai Catedralei Arhiepiscopale.

La sărbătoare au participat numeroși credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea, care s-au închinat la sfintele moaşte așezate în catedrală, deoarece Sfântul Mucenic Teodor Stratilat este Mucenicul biruinţei şi mai ales tămăduitor de boli şi neputinţe.

În Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea către sfârșitul secolului al XIX-lea a fost adus un fragment (antebraț) din moaștele sfântului.

Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat a trăit pe vremea împăratului Liciniu, iar după neam era din Evhaita şi Ioneia, în Heradeea, lângă Marea Neagră. Prin podoaba sufletului, frumuseţea trupului şi puterea cuvintelor, el îi întrecea pe mulţi. Auzind de Teodor, Liciniu a trimis câţiva bărbaţi din Nicomidia să-l invite la el, dar acesta n-a voit să se supună. Atunci împăratul a pornit el spre Teodor, care l-a primit cu toată cinstea cuvenită. Îndemnându-l să aducă jertfă idolilor, Teodor nu numai că nu a voit, dar la miezul nopţii a mers și a sfărâmat toții zeii cei din aur şi argint şi i-a împărţit săracilor.

Din porunca împăratului Liciniu, Teodor a fost prins şi supus la multe chinuri, apoi aruncat în temniţă cu picioarele în butuci şi ţinut nemâncat şapte zile. A fost scos apoi şi pironit pe cruce în fața mulţimilor, care văzând suferinţele sfântului au crezut în Hristos, împreună cu căpeteniile lor.

Auzind acest lucru, Liciniu a poruncit să îi taie capul sfântului, săvârşindu-şi astfel calea muceniciei sale. Sfintele lui moaşte au fost mutate din Heracleea, la Evhaita şi puse în locaşul părinţilor săi, aşa cum îi poruncise lui Avgav, ucenicul său, care a fost de faţă la mucenicia sa.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01321 sec - PID: 19949