56

Manastirea Visoki Decani, inconjurata de Politie si KFOR

Publicat în urmă cu 6 ani, în Lonews
Staretul Manastirii ortodoxe sarbesti Visoki Decani, Sava Janjici, a declarat că extremiștii albanezi din Kosovo continuă să amenințe mănăstirea.

El a menționat că e ingrijorat de anunțurile facute de acestia, conform carora vor ocupa terenul mănăstirii, în ciuda deciziei Curții Supreme din Kosovo.

Instanța a stabilit că cele 23 de hectare aparțin de fapt mănăstirii și a decis împotriva a două societăți care sustineau că terenul le aparținea.

"Acest lucru ar fi foarte periculos, deoarece Visoki Decani nu este doar biserica, ci manastire, iar terenul este important pentru supraviețuirea călugărilor", a subliniat Janjici.

El a spus, pentru B92, că a discutat problema cu comandantul KFOR, Volker Halbauer, in aceasta sâmbătă. "Acesta ne-a asigurat că nu suntem amenintati și că KFOR va proteja manastirea de atacurile extremiștilor locali", a declarat Janjici.

Janjici a mai avertizat că extremiștii albanezi au continuat să facă amenințări și că au anunțat chiar că vor sa "radicalizeze" protestul și să ocupe terenul mănăstirii.

Albanezii au organizat un protest în Decani, vineri, cerând ca decizia instanței să fie schimbata [http://www.lonews.ro/lacasuri/1082-fara-carabinieri,-manastirea-ar-fi-fost-incendiata-si-distrusa.html] și ca terenul manastirii sa fie confiscat. Trupele KFOR și poliția din Kosovo au inconjurat mănăstirea, interzicand apropierea extremistilor.

Visoki Decani este o manastirea ortodoxa importanta a sarbilor, fiind situata în Metohia (Kosovo), la 12 km sud de orașul Peci. Ea este cea mai mare biserica medievală din Balcani, cu cea mai intinsa suprafata de fresca pastrata.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01288 sec - PID: 7181