10

   Cu două săptămâni inainte de alegerile ce vor avea loc in Biserica Ortodoxa Bulgara, Galaction, mitropolitul de Stara Zagora, a ocupat deja prima pagină a ziarelor si, de asemenea, jurnalele de televizune, prin lupta sa impotriva sarbatorii Sfantului Valentin.
   Acesta a apreciat sarbatoarea in cauza, ca fiind „un intrus romano-catolic pe teritoriul Ortodoxiei bulgare”.

   In data de 14 februarie 2013, Bulgaria sărbătorește în mod tradițional „Trifon Zarezan”, o zi legendara dedicata vitei-de-vie si, de asemenea, consumarii vinului rosu. Biserica se alatura, de obicei, acestei celebrari de origine păgâna.

   Dar, pentru episcopul Galaction, inlocuirea "Sfantului Trifon" – în special în rândul tinerilor – cu Sfântul Valentin, pare sa fie o chestiune de profunda indignare.
   "Poți să dedici o anumita zi, iubirii? Trebuie să iubești în fiecare zi. Noi, creștinii, ar trebui să ne iubim unul pe altul tot timpul, nu doar de Ziua Îndrăgostiților”, a declarat Galaction, in cadrul unei slujbe tinute in biserica Sfantul Trifon din Harmanli, înainte de a lua parte la o ceremonie de taierea vitei-de-vie.

   Între timp, Mitropolitul Kiril de Varna, președintele în exercițiu al Sfântului Sinod – practic, actual Patriarh – si-a confirmat si el disponibilitatea de a fi ales ca Patriarh.
   Pentru lumea laica, Kiril pare a fi mai cunoscut pentru serviciul ca agent secret de securitate, in perioada comunistă, dar și ca adept al unui stil de viață presupus opulent, dupa cum in mod repetat au sustinut ziarele locale, pornind de la Lincoln-ul sau hirbid, de care se foloseste.

   Kiril a răspuns prin aceasta confirmare publica, imediat dupa ce, cu o zi mai devreme, Mitropolitul Gavriil de Loveci se arata si el dispus sa ocupe acest post.
   Revenim la criteriile de apreciere cu tenta laica si precizam ca Gavriil este unul dintre cei trei membri ai Sfântului Sinod, care nu au colaborat cu Securitatea Statului. Ceilalți doi nu sunt insa eligibili, pentru functia de Patriarh, Mitropolitul Nicolae de Plovdiv fiind mai tânăr de 50 de ani, iar Mitropolitul Ambrozie de Dorostol avand in raspundere o eparhie de mai putin de cinci ani.

   In data de 9 februarie 2013, Kiril declarase că „Dumnezeu este Cel care il va alege pe Patriarh”, iar Gavriil, in ziua de 8 februarie, a declarat că nu va refuza să devină Patriarh, "în cazul în care aceasta va fi porunca lui Dumnezeu".
   Acesta din urma le-a declarat jurnaliștilor că noul Patriarh ar trebui să fie tanar, astfel încât să fie în măsură să facă față sarcinilor dificile. La varsta de 62 de ani, Gavriil este considerat tanar, conform standardelor clerului superior al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

   Gavriil luase cuvantul, de fapt, cu ocazia unei ceremonii prin care a fost numit membru de onoare al Camerei Inginerilor. Înainte de cariera sa bisericeasca, el a absolvit un ciclu de studii universitare în construcția de drumuri. Acesta este deosebit de popular printre fanii Bisericii Ortodoxe Bulgare, care ar prefera ca aceasta "să fie condusa de o altă persoană decât de un fost agent al securitatii de stat".

   Intre timp, un sondaj pornit recent pe Internet a adunat 2152 de voturi pentru Gavriil , lasandu-i pe pozitii mai joase pe Mitropolitul Ioanichie de Sliven, cu doar 723 de voturi și pe Neofit de Ruse cu 646.
Conform aceluiasi sondaj, Kiril ar numara doar 103 voturi, dar pozitia este superioara celei pe care o detine episcopul Galaction, cu 37 de voturi. Ciu toate acestea, vorbim doar despre un simplu sondaj de opinie, conform participantilor la alegeri, intrucat decizia finală va apartine doar lui Dumnezeu.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
109
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.13129 sec - PID: 2121