38

Demisia Papei nu a fost determinata de presiuni externe

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
In urma cu doar cateva minute, imediat dupa anuntarea demisiei Papei Benedict al XVI-lea, care va avea loc oficial la sfârșitul acestei luni, Radioul Vaticanului a incercat sa raspunda celor care incepusera rapid sa formuleze diverse supozitii, legate de neobisnuita retragere a suveranului Bisericii Catolice.

Astfel, intr-o emisiune a lui Philippa Hitchen, ascultatorilor li se ofereau indicii suplimentare, care par sa fi motivat acțiunile Papei, extrase din discursurile și predicile tinute de la începutul pontificatului său, din aprilie 2005.

Astfel, in discursul său la Colegiul Cardinalilor, tinut la doar trei zile după alegerea sa, Papa s-a aratat "conștient de limitările personale și de abilitățile limitate". Cu toate acestea, el a descris atitudinea sa ca fiind una de dăruire interioară, descriind sarcina pe care o primise, ca pe "un serviciu care urmează să fie prestat cu simplitate și voința, imitându-L pe Învățătorul și Domnul nostru, Care nu a venit să fie slujit, ci să slujească".

În ziua următoare, după celebrarea Liturghiei cu cardinalii din Capela Sixtină, Papa a vorbit despre enorma "greutate a responsabilității puse pe umerii” sai „săraci", cerând Domnului să "compenseze limitările” sale, „ pentru a putea fi „un curajos și credincios pastor al turmei”.

În predica de la Liturghia care marca începutul slujirii, pe 24 aprilie 2005, Papa a vorbit din nou despre el însuși, ca despre un "slujitor slab al lui Dumnezeu", asumandu-si "această sarcină enormă, care depășește capacitatea umană” intru totul.

Pe 7 mai, in Bazilica San Giovanni din Laterano, Papa Benedict a subliniat faptul că "cel care deține funcția ministeriatului petrin trebuie să fie conștient de faptul că este o ființă fragilă și slabă, umana – ca propriile puteri sunt fragile și slabe – în mod constant avand nevoie de purificare și de transformare”. "Papa", a continuat el, "nu este un monarh absolut, ale cărui gânduri și dorințe sunt lege. Dimpotrivă, ministeriatul Papei este o garanție a ascultarii față de Hristos și față de Cuvântul Lui. El nu trebuie să proclame propriile sale idei, ci mai degrabă, în mod permanent sa fie preocupati, el însuși și Biserica, de ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu… "

In calitate de sef al Biroului de Presă al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a subliniat, in urma cu cateva minute, jurnaliștilor, ca decizia lui Joseph Ratzinger nu este efectul vreunor presiuni externe, ci pur și simplu dorința acestuia de a rămâne ascultător fata de Cuvântul lui Dumnezeu, pe care el intenționează să continue sa-L slujeasca "printr-o viață dedicată rugăciunii" și reflecției.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01071 sec - PID: 19596