12

   La nivel general, relațiile tensionate exista de aproape 1.000 de ani, intre ramurile Crestinismului, din Est și Vest, de la Marea Schisma din 1054. In ce priveste relatia cu Biserica Ortodoxa Rusa, in particular, timp de secole, diferențele ecleziastice și politice au sporit neîncrederea reciproca, Biserica Ortodoxă Rusa acuzând Vaticanul de încercarea de a-i converti pe ruși, dupa căderea Uniunii Sovietice. Vaticanul a negat întotdeauna astfel de acuzații.

   Una dintre cele mai importante dispute ramane insa aceea dezvoltata pe marginea bisericilor si proprietatilor pe care liderul sovietic Iosif Stalin le-a confiscat de la catolicii de rit rasaritean, care se închină ortodox dar sunt loiali Romei (greco-catolici).
   Stalin a acordat aceste proprietati Bisericii Ortodoxe, dar dupa caderea Comunismului, catolicii de rit rasaritean au recuperat mai mult de 500 de biserici, in cea mai mare parte situate in vestul Ucrainei.

   Cu toate acestea, de cand a venit Papa Benedict al XVI-lea la conducere, în 2005, au existat semne ale unei anumite relaxari, de ambele părți ale relatiei. În 2009, Vaticanul și Rusia au stabilit relații diplomatice complete, apoi președintele Medvedev l-a vizitat pe Papa chiar la Vatican.

   In 2011, într-un interviu acordat agentiei Reuters, un episcop important al Bisericii Ortodoxe Ruse, Arhiepiscopul Ilarion, a cerut Vaticanului să arate disponibilitate in rezolvarea principalelor diferende. El a sugerat că o intalnire fără precedent intre Papa si Patriarhul Kiril (foto) al Bisericii Ortodoxe ar ajuta la unificarea creștinilor din întreaga lume.

   Ilarion a declarat ca Papa Benedict al XVI-lea a contribuit la îmbunătățirea relațiilor dintre cele doua Biserici și a demonstrat "o sensibilitate mai mare decat predecesorul sau, fata de tradiția ortodoxă".
   Papa Ioan Paul luptase, anterior, împotriva Comunismului, în Polonia, dar acest pas a fost considerat de unii membri ai Bisericii Ortodoxe, ca fiind o cruciadă indreptata împotriva Rusiei.
Iar acum, odata cu demisia Papei Benedict al XVI-lea, negocierile intre catolici și Bisericile Ortodoxe se pot lovi de un nou zid.

   Succesorul Papei Benedict al XVI_lea va prelua, deci, dificultățile adânc înrădăcinate in sentimentele puternice, existente de ambele părți, iar o intalnire istorica intre cei doi lideri ramane in continuare un obiectiv care ar trebui sa fie atins.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
153
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.09085 sec - PID: 20123