10

   In ultimele ore, si președintele Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, a făcut unele comentarii, pentru ITAR-TASS , referindu-se la demisia recenta a Papei Benedict al XVI-lea. Va prezentam mai jos si aceste comentarii:

   „Rapoartele despre demisia Papei Benedict al XVI-lea s-au dovedit a fi neașteptate chiar și pentru asociații săi cei mai apropiați. Cardinalul Sodano descria aceasta decizie ca fiind "un tunet dintr-un cer senin". Într-adevăr, nu au existat precedente de acest gen in istoria modernă a Bisericii Romano-Catolice. Papa Ioan Paul al II-lea a rămas în funcție până la sfârșitul vietii, în ciuda problemelor sale grave de sănătate.

   Serviciul Pontifului, la fel ca și cel al oricărui șef al unei Biserici, presupune munca activă. Nu este vorba de o slujba ceremoniala. În cazul în care vârsta și sănătatea se dovedesc a fi un obstacol pentru munca eficientă, capul unei Biserici poate decide să demisioneze. În ultimii ani, Biserica Catolică a ajuns să se confrunte cu provocări foarte serioase, care necesită noi stimulente pentru Scaunul Romei. Poate că, tocmai acest lucru l-a făcut pe Papa sa lase calea deschisa unui prelat mai tanar și mai dinamic, care ar urma sa fie ales de conclavul cardinalilor. Decizia Papei Benedict al XVI-lea, de a demisiona în situația actuală, poate fi văzută ca un act de curaj personal și smerenie.

   Suntem recunoscători Papei Benedict al XVI-lea pentru înțelegerea demonstrata fata de problemele care împiedică normalizarea deplină a relațiilor ortodoxo-catolice, în special în regiuni precum vestul Ucrainei. Doar cu o zi inainte, vorbisem despre Papa Benedict al XVI-lea, în discursul tinut de mine pentru reteaua de televiziune Rusia-24, cu noul ambasador rus la Vatican, A. Avdeiev. Am subliniat faptul că relațiile dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Romano-Catolică au dobândit o dinamică pozitivă după inscaunarea Sa pe Tronul Romei. El se bucură de un mare respect în lumea creștină. Este un teolog proeminent, un bun cunoscator al tradiției Bisericii Ortodoxe si cu priceperea necesara, care face sa devina posibilă situarea relațiilor cu Biserica Ortodoxă la nivelul cuvenit.

   Intalnirile personale și discuțiile cu Papa Benedict al XVI-lea rămân de neuitat pentru mine. Au avut loc trei intalniri (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), de când am fost numit președinte al DECR. În discuțiile mele cu pontiful am fost mereu uimit de reacția sa calma și grijulie, de sensibilitatea in fata problemelor care se ridicau, de dorința de a rezolva împreună problemele care apar în relațiile noastre. Mai precis, am punctat în detaliu, pentru Papa, viziunea mea vizavi de problemele pe care le-a întâmpinat dialogul pan-ortodox-catolic (am facut un raport despre aceste probleme la Consiliul Episcopilor și s-au luat deciziile adecvate). Atitudinea mea față de progresul acestui dialog este una foarte critica si i-am declarat aceasta in mod sincer, Papei, iar el și-a arătat întotdeauna înțelegerea.

   Nu cu mult înainte de întronizarea sa, Cardinalul Ratzinger declara război "dictaturii relativismului" atât de tipic pentru societatea occidentală de astăzi. Imediat a ajuns sa fie nepopular în ochii politicienilor si jurnalistilor seculari. Papa Benedict al XVI-lea nu este o stea mass-media. El este un om al Bisericii. În mass-media, el este incontinuu criticat pentru tradiționalism și conservatorism, dar tocmai aceste merite ale sale sunt garantii pentru milioanele de creștini, atât catolici cat și non-catolici, pentru cei care încearcă să păstreze valorile creștine tradiționale spirituale și morale.

   Rămâne doar să sperăm că succesorul său va continua aceeasi lunga cale si că relațiile ortodoxo-catolice vor continua sa se dezvolte progresiv, pentru binele comun al întregii creștinătăți".

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
52
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.13768 sec - PID: 21442