34
Ceramica recent descoperita la Shiloh (Silo), care amintea de distrugerea filistina a capitalei timpurii israelite, a fost furata de pe sit-ul arheologic.

La începutul săptămânii trecute, Arutz Sheva raporta că arheologii descoperisera un vas spart, de ceramica, si cenusa, care sugerau distrugerea pe scară largă a asezarii biblice Shiloh, capitala israelita timp de peste trei secole, înainte de construirea Templului din Ierusalim.

La doar o săptămână dupa aceea, cu toate acestea, se pare ca vasul a dispărut. Arheologii care excaveaza sit-ul au depus o plângere privind acest furt, catre poliția israeliană, și spera ca bucata de ceramica sa fie returnata cat de curand.

Înfrângerea israelitilor în Afec și, ulterior, pierderea Chivotului Legii, în prima carte a lui Samuel, sunt legate de distrugerea asezarii Shiloh, in Biblia ebraică. Într-un articol publicat in BAR, Israel Finkelstein scrie ca "Shiloh isi dezvaluie,unele dintre secretele sale, dar nu toate".

"După înfrângerea lui Israel, filistenii au profitat de victoria lor aparenta și au ars Shiloh-ul cu totul".

Biblia nu raportează în mod explicit distrugerea Shiloh, dar despre sfârșitul sau prin foc se face aluzie în Cartea lui Ieremia și în Psalmi:

Ieremia 7: 12-14

12. "Mergeti deci la locul Meu din Silo, unde făcusem altădată să locuiască numele Meu, şi vedeţi ce am făcut Eu cu el, pentru necredinţa poporului Meu Israel!

13. Şi acum, de vreme ce aţi făcut toate faptele acestea, zice Domnul, şi Eu v-am grăit dis-de-dimineaţă şi n-aţi ascultat, v-am chemat şi n-aţi răspuns,

14. De aceea şi cu templul acesta, asupra căruia s-a chemat numele Meu şi în care voi vă puneţi încrederea, şi cu locul pe care vi l-am dat vouă şi părinţilor voştri, voi face tot aşa, cum am făcut cu Şilo;"

Ieremia 26:

6. "Atunci voi face cu templul acesta ceea ce am făcut cu şilo, iar cetatea aceasta o voi da spre blestem tuturor popoarelor pământului"."

9. "De ce prooroceşti în numele Domnului şi zici: Templul acesta va fi ca Şilo şi cetatea aceasta se va pustii şi va rămâne fără locuitori?" Şi s-a adunat tot poporul împotriva lui Ieremia la templul Domnului. "

Psalm 77:66 "A lepădat cortul Său din Şilo, locaşul Lui, în care a locuit printre oameni."
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01175 sec - PID: 31274