26

Doi religiosi vietnamezi, candidati la premiul Nobel pentru Pace 2013

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Un calugar budist vietnamez și un activist pentru drepturile omului au fost nominalizati pentru Premiul Nobel pentru Pace 2013.

Fratele Thadeus Nguyen Van Ly imparte aceasta distinctie cu un alt vietnamez religios, Thich Quang Do, un călugăr budist.

Fratele Ly, care are in prezent varsta de 65 de ani, a fost nominalizat de mai mulți membri ai Congresului american. Celebru militant, inca din anii '70, pentru libertatea presei și a religiei, acesta se numara printre cei mai proeminenti susținători ai Blocului 8406, mișcarea vietnameza pro-democrație, ceea ce l-a facut sa petreacă cincisprezece ani in închisoare.

În martie 2007, el a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru "răspândirea de informații defăimătoare și calomnioase" la adresa securitatii statului.

În septembrie 2010, ONU a cerut eliberarea sa imediată, intrucat sufera de boli grave: Fratele Ly a fost arestat în mod arbitrar și i-a fost refuzat, de către autoritățile vietnameze, accesul la asistență juridică.

La rândul său, Thich Quang Do este capul Bisericii Budiste Unificate a Vietnamului (UBCV). Condamnat la cinci ani de închisoare, în 1995, pentru organizarea unei misiuni de ajutorare umanitara, și-a petrecut aproape zece ani în exil.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01278 sec - PID: 31274