31
Conform unor relatari AP, Inelul papal va fi distrus, împreună cu alte embleme puternice ale autorității papale, așa cum s-ar fi intamplat la moartea unui Papa, chiar daca actualul Papa s-a retras prin propria vointa.

Dupa cum am informat si in editiile viitoare [http://www.lonews.ro/component/search/?searchword=Papa&searchphrase=all&Itemid=101] , Papa Benedict al XVI-lea va urma sa traiasca intr-o manastire aflata la marginea grădinilor Vaticanului și, probabil, va renunta chiar si la scrierile sale teologice.

Vaticanul a garantat, in plus, a doua zi dupa anuntarea demisiei, ca retragerea „insemna chiar: retragere”. Astfel, speculatiile ca Papa Benedict ar influenta din umbra alegerea noului Papa, au fost demontate de purtătorul de cuvânt sef al Vaticanului, Lombardi, care a declarat: "Papa nu va spune cu siguranta absolut nimic despre procesul alegerilor".

Vaticanul a ales deja noua locuinta a Papei. Aceasta este o clădire cu patru etaje, apartinand mănăstirii de la marginea de nord a grădinilor Vaticanului. Aceasta a fost renovata pe parcursul catorva luni, dar doar o mână de oficiali ai Vaticanului știau că Benedict va sta aici dupa retragere.

Conform unui raport AP, a doua zi dupa anuntarea demisiei, deja materialele de construcții erau descarcate dintr-un camion, pe peluza din fața casei.

Tot a doua zi dupa anuntarea demisiei, Lombardi a dezvăluit pentru prima dată că Papa purta de cativa ani un stimulator cardiac.

Consultantul senior in comunicare al Vaticanului, Greg Burke, a garantat si el, tot la o zi dupa anuntarea demisiei, că Papa Benedict a ales să trăiască într-o mănăstire, asa incat "a sugerat că rolul său va fi unul foarte linistit, iar acest lucru este important, intrucat nu trebuie sa se nasca impresia existentei a doi Papi diferiti, în același timp, unul influentandu-l pe celalalt”.

În ceea ce privește noul titlu al Papei Benedict, Burke a declarat ca, cel mai probabil, va fi acela de "Episcop al Romei, emerit". Ideea a fost confirmata si de Lombardi.

Alți funcționari ai Vaticanului au declarat insa ca, probabil, următorul Papă va decide noul titlu pentru Benedict, și nu au exlcus ca el sa poata fi încă numit "Sanctitatea Voastră", ca o favoare, asa dupa cum președinții care s-au retras sunt adesea menționati tot ca "Președinte”.

Nu se stie, insa, daca fostul Papa isi va mai pastra numele de Benedict sau va reveni la cel de Joseph Ratzinger.

Papa Benedict mai era, de asemenea, asteptat să emită cea de-a patra Enciclica a sa, despre credinta, înainte de Paști. Lombardi a spus ca enciclica nu va fi gata înainte de retragere.

Deja, Benedict si-a schimbat si programul, pornind de la noile circumstanțe. El avea programat să meargă la o biserică de pe dealul Aventine din Roma, pentru serviciul anual al Cenusei, din aceasta miercuri, de la inceputul Postului Mare bisericesc catolic, insa slujba a avut loc în Bazilica Sfântul Petru din Roma.

Lombardi a explicat ca spatiul ar fi fost prea mic, tinand cont ca mai multe persoane au participat la slujba pentru a saluta retragerea acestuia.

Imediat după demisia sa, conform unui alt raport AP, Benedict isi va petrece ceva timp la locul sau de vara, la Castel Gandolfo, cu vedere spre Lacul Albano, în partea de sud a dealurilor Romei, unde acesta și-a petrecut vacantele de vara citind și scriind. Prin martie, vremea ar putea sa se încălzească, asa incat el ar trebui să se poată bucura de grădini și sa hrăneasca peștișorii aflati intr-un iaz lângă o statuie a Madonei, unde de multe ori îi plăcea să se opreasca.

Dacă va fi interesat, acesta ar putea privi la stele, Observatorul Vaticanului aflandu-se în interiorul palatului, dotat cu un telescop și o colecție de clasă mondială de meteoriți.

Lombardi a spus ca Papa Benedict s-ar întoarce în cele din urmă la Vatican și va trăi într-o mănăstire din interiorul gradinilor Vaticanului. Întrebat dacă si-ar putea dori să mearga în altă parte, Lombardi a garantat ca Papa s-ar simți "mult mai sigur" in interiorul zidurilor Vaticanului.

Fratele Papei, Mons. Georg Ratzinger, a confirmat si el faptul că fratele său nu are nicio intenție de a se întoarce să locuiască în Bavaria natală. Ratzinger a spus: "Nu transplanta un copac bătrân".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00958 sec - PID: 22829