4

Democratia din Tunisia este amenintata de Islamismul radical (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Hamdy Hassan, directorul Centrului de Studii Africane al Emiratelor Arabe Unite, a atras atentia in ultimele ore asupra cresterii fundamentalismului religios în Tunisia. Conform declaratiilor acestuia, problema va fi o provocare majoră în viitor.
   Intervievat de Radio Vocea Rusiei, Hassan a precizat ca societatea este divizata, la aceasta ora existand trei grupari principale în Tunisia post-revolutionara:
   – gruparile seculare, activiștii non-religiosi politici. Ei sunt cei care nu cred în punerea în aplicare a legii Sharia în viața politică,
   – islamiștii moderați, care cred in Guvernul islamic, cum ar fi Al-Nahda – partidul de guvernământ sub conducerea lui Rashid Al-Ghannouchi, care are un rol important in Fratia Musulmana,
   – islamiștii cei mai radicali, salafistii, care ascultă de versiunea cea mai pura a Islamului.

   Prin urmare, conform acestuia, a ajunge la un consens în domeniul politic din Tunisia este o adevarata provocare Cu toate acestea, insa, exista, cel putin pentru strainatate, speranta ca se va ajunge la un nou model de democratie, bazată pe consens – chiar si în proiectarea noii Constituții a Tunisiei – între forțele seculare și islamiști.

   Conform analistului, o problema negativa a fost ceea ce s-a intamplat în Libia, la frontiera, unde o mulțime de fundamentalisti, islamiștii radicali instruiți în Libia, au facut contrabandă cu arme din tara lor, indreptandu-se spre Tunisia. Astfel, salafistii din Tunisia au devenit o amenințare reală a procesului de democratizare a tarii. In ulimii doi ani, acestia au distrus altarele Sufi din Tunisia, amenintand intalnirile seculare populare. Anul trecut, tot ei au incendiat ambasada americană din capitala. Tot ei, se pare, au stat si în spatele asasinării liderului de opoziție principal, in urma cu o saptamana, Chokri Belaid.
   Cresterea violentelor, a concluzionat Hassan este cea care ameninta pana la urma procesul de tranziție. „Asta a mers gresit in Tunisia”, a incheiat el, explicand:

   „Tactica pe care radicalii o folosesc este aceea de a recurge la violență, pentru a-ti atinge propria strategie sau propriile obiective. Dacă ar fi acceptat mecanismele democratice, problema ar fi disparut”. „Acum, cand s-a apelat si la asasinatul politic, totul a devenit o amenințare reală, intrucat democrația se bazează pe dialog, pe dezbateri pe cale pașnică".

   Intrebat despre perspectivele care exista, Hassan a explicat: „Totul a devenit nesigur. Daca vorbim despre un scenariu de viitor, totul este nesigur, deoarece islamiștii ar trebui sa recurga la dialog si asta insemna sa faca un compromis. In acest caz, principalii actori ar trebui sa creada in compromis si sa creada unul in celalalt. Daca va fi asa, democrația va prospera în toate tarile Primaverii Arabe. Dar dacă tu crezi că ești singurul actor și ca doar tu cunosti vointa poporului, tu reprezentand oamenii adevarati – asta e o adevarata greșeală, care va duce la haos și violență, și va amenința procesul de tranziție din Tunisia".

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
94
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.08064 sec - PID: 25474