20

Dragoste si vin in Bulgaria

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Bulgarii au celelbrat ieri, 14 februarue 2013, două sărbători într-una singura – Ziua Iubirii și Ziua Vinului.

Tara a marcat celor două sărbători, pe 14 februarie, incepand cu căderea Comunismului, de la sfârșitul anilor '80, când Ziua Indragostitilor a intrat in tara.

Anterior, complet ignorata in Bulgaria, Ziua Sfantului Valentin s-a bucurat de o popularitate crescanda de-a lungul anilor de tranziție ai țării, catre stilul de viata occidental.

Treptat, 14 februarie a devenit data schimbarii de mesaje de dragoste, dincolo de tarile catolice, iar Sfantul Valentin a devenit sfantul patron al indragostitilor.

Ziua este acum marcată prin oferirea unor poezii și cadouri simple, cum ar fi florile, inimioarele și ursuleții de pluș. Situatia pare sa semene leit cu cea din Romania.

Asa cum indragostitii serbeaza Ziua Sfantului Valentin, alti multi bulgari, insa, insista ca 14 februarie ar trebui să fie rezervata unei sărbători tradițional-bulgare – sărbătoarea Sfantului Trifon-Zarezan, patronul culturii vitei de vie si al producătorilor de vin.

Presa locala laica aprecia in ultimele ore: Ziua Sfantului Trifon-Zarezan se pare ca a ramas doar o alternativa „frumoasa”, pentru cei „care nu si-au gasit un iubit, pentru a se bucura la randul lor de sarbatoare, incantati ca au gasit un motiv de celebrat”.

Sărbătoarea profesionala a viticultorilor și vinificatorilor a fost serbata oficial inca din anul 1962. Interesant este ca, atunci când Calendarul Gregorian a fost introdus oficial de către Biserica Ortodoxă Bulgară, în anul 1968, slujbele bisericii s-au mutat pe 1 februarie, dar Ziua Viei și a Vinului este încă serbata pe 14 februarie.

Conform vechilor tradiții, punctul culminant al sarbatorii este momentul desemnarii "regelui viței de vie" – de obicei unul dintre cultivatorii mari de vita.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01244 sec - PID: 14942