25
Mai multe femei, care au revendicat locul cel mai sfânt al Iudaismului, Zidul de Vest, au fost arestate. Grupul de femei s-a adunat sa se roage, la inceputul acestei saptamani, la Zidul evreiesc de Apus, pentru a marca Rosh Chodesh.

Chiar cand se adunasera să se roage, poliția a vrut sa le aresteze, doar ca femeile au căzut la pământ, si politistii au refuzat sa le tarasca mai departe.

Presa afirma pe aceasta tema ca Poliția nu a vrut practic să fie văzuta arestand femeile in timpul rugaciunii, astfel încât ea a facut un pas înapoi, așteptând. Numai după ce s-a incheiat rugaciunea a putut sa le aresteze pe cele 10 femei, dintre care trei erau rabini americani: Robyn Fryer Bodzin, Debra Cantor și Susan Silverman, iar una era sora renumitei actrite de comedie Sarah Silverman.

Motivul arestarii a fost acela ca, fiind femei, au purtat haine masculine traditional—religioase si s-au aflat intr-un loc considerat a fi cel mai sfant dintre cele evreiești.

Zidul de Apus, sau Zidul Plangerii, este ultima rămășiță a Templului original al lui Solomon, distrus în timpul invaziilor babiloniene. Acesta a fost menționat în textele evreiești din secolul al patrulea și, în temeiul Legii Locurilor Sfinte, a fost desemnat de facto ca sinagoga ortodox-evreiasca, unde cele două sexe se roaga separat.

Ciocnirea dintre autoritățile israeliene și grupul activist religios „Femeile de la Zid” este un alt semn că "status quo-ul" dintre societatea evreiască laică și institutia politico-religioasă din Israel este pe punct sa se rupa.

"Status quo-ul" a fost negociat de către primul ministru al Israelului, David Ben-Gurion, care a oferit subvenții ultra-ortodocsilor evrei care vor sa-si dedice viata studiului, în urma Holocaustului. În schimb, ultra-ortodocsii au acceptat regula unui stat civil, în locul revelației Mesianice.

De-a lungul timpului, afacerea s-a transformat, insa, doar într-un sistem de sponsorizare de stat a unor obiceiuri religioase pe care din ce in ce mai putini israelieni sunt dispuși să le mai tolereze.

Libertatea religioasă si de exprimare în Israel pare a se gasi, acum, intr-o mare cotiura.

In plus, subiectul fierbinte al ultimelor alegeri a fost proiectul pregatirii militare a adolescentilor ultra-ortodocsi, dupa cum se procedeaza in cazul oricarui alt adolescent israelian. S-a ajuns astfel ca, luni, 11 februarie 2013, jurnalistul israelian care a devenit politician, Yair Lapid, sa declare in Knesset – Parlamentul Israelian: "Nu va fi niciun război civil. Zece la sută din populație nu poate amenința restul de 90%, cu un război civil."

In privinta arestarii recente a femeilor, in timp ce Poliția se baza pe o decizie din 2003 a Curții Supreme de Justiție, care atesta că persoanele care doresc să se roage la Zidul de Apus trebuie să "respecte obiceiurile locului.", Femeile de la Zid citează legea israeliană civila, care garantează libertatea de cult și de exprimare.

Autoritățile religioase au oferit, la randul lor, insa, grupului femeilor, un loc alternativ pentru a se ruga în apropierea Zidului, numit Arcul lui Robinson. "Separarea nu este egalitate. Noi nu vedem Arcul lui Robinson ca pe un loc sfant. Deci, vom continua", a declarat sefa activistelor.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01586 sec - PID: 15218