8

CONVERSATII (5): Despre umanism, cu ASUR (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Despre "Apelul catre Parlament", al Asociatiei Secular Umaniste din Romania, privind pretentia "opririi finanţarii de către Stat a cultelor religioase şi redirecţionarea acestor fonduri către Educaţie, Cercetare şi Sănătate"

ASUR:Acțiunile ASUR se încadrează în statutul asociației.
KSLCatalin:   Mai intai sa vedem ce se spune in Apelul catre Parlament semnat de ASUR:

   "Anual, cultele religioase primesc din partea Statului aproximativ 540 de milioane de euro, sumă echivalentă cu 0,4% din PIB-ul României, valoare anunțată de însăși Patriarhia BOR.1
   Asociaţiile semnatare fac un apel către toţi membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, să stopeze finanţarea de către stat a cultelor religioase şi să redirecţioneze către Educaţie, Cercetare şi Sănătate aceste fonduri.
    Pentru comparație, reamintim că nivelul arieratelor la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB.2
    Dincolo de această alocare inoportună per se, având în vedere actualul context socio-economic, considerăm că o abordare rațională, în acord cu nevoile imediate și reale ale cetățenilor este absolut necesară, iar Sănătatea, Educația și Cercetarea sunt domenii prioritare.
    Este anormal ca într-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale, să fie deturnate de la nevoile reale ale ţării spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizații private și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor."

   Devine discutabil, deja, daca actiunile ASUR se incadreaza sau nu in statutul asociatiei proprii, odata ce o asociatie declarata „umanista” nu tine cont si nu respecta libertatile adevarate ale omului, in gandire si fapta, care includ si libertatea la religie (pe care Dvs. o numiti, fara respect fata de credinciosi, „indoctrinare”). Lupta impotriva religiei nu poate fi inclusa in statutul niciunei organizatii din vremea noastra, din cate stiti si Dvs foarte bine. UE are legi aspre pentru astfel de actiuni. A solicita 2%, prin bannere flash precum cel afisat de dvs., marturisind ca ii veti folosi „pentru o Romanie laica” (de parca Romania ar fi in prezent stat religios), spunand „Stop indoctrinarii religioase”, nu inseamna nimic altceva decat o actiune evident anti-religioasa.
   Toleranta, acceptarea celuilalt de langa noi, cu credinta lui, cu drepturile lui, inseamna sa acceptati ca nu mai traim in Comunismul pe care inca si-l doresc multi. Impunerea ateismului cu forta, prin diverse manipulari si actiuni de acest tip, formuland axiome (adevaruri care nu trebuie sa fie demonstrate) nu poate fi un atribut al lumii acestui secol.

   Ramane discutabil, in plus, chiar si obiectivul urmarit cu adevarat de aceasta petitie, actiunea parand din start una nedemna de incredere, odata ce nu are la baza sinceritatea: a afisa suma care se acorda cultelor si a afirma ca o compari cu cea care se aloca Ministerului Sanatatii, dar de fapt afisezi “nivelul arieratelor la plata medicamentelor” doar pentru ca suma este mai mica, lasand impresia ca aceasta este de fapt suma totala destinata sanatatii, este o MARE MANIPULARE.
   Nu faceti altceva, prin actiunile Dvs, decat sa ne ajutati sa mai vedem inca o data cat de importante sunt cultele si de ce Biserica trebuie sustinuta de majoritatea crestin-ortodoxa a acestei tari: tocmai pentru ca oamenii sa demonstreze sinceritate si respect unul fata de celalalt.
   Va reamintim ca nimeni nu este indreptatit, mai ales in societatea de astazi, la care va raportati foarte des (de parca ar fi cea mai valoroasa), sa isi impuna – cu forta – logica si convingerile proprii, incercand prin diferite manipulari de acest fel sa convinga oamenii, sperand ca acestia sunt in majoritatea lor mai putin pregatiti sau educati. Acest tip de abordare ar trebui sa jigneasca nu doar un crestin-ortodox ci si un ateu convins.

   A spune ca sumele au fost „deturnate” si nu dirijate sau alocate, asa cum ar fi fost corect, este din nou un semn evident al manipularii. Conform principiilor umaniste, nu cumva omul ar trebui sa se bucure de libertatea de a analiza si de a gandi singur? (apropo de asta, STIATI CA… parintele umanismului, in Bizant, a fost nimeni altul decat Sfantul Fotie? Va trebui sa recunoasteti si sa va asumati neconcordanta actiunilor Dvs din prezent, cu principiile care stau la baza umanismului adevarat)

   Mai departe, MANDRIA prin care cineva poate sustine, asa cum se intampla in cazul petitiei de fata, ca doar el insusi gandeste bine si ca este singurul care detine cheia salvarii economiei sau a tarii, dand lectii tuturor, de pe o pozitie atat de sigura incat a putut ajunge sa formuleze expresii de genul:

- „considerăm că o abordare rațională”…(de parca toate abordarile de pana in prezent au fost irationale)
- “Este anormal ca”… (de parca toti celilalti de pana acum au luat decizii anormale),
- “deturnate de la nevoile reale ale ţării” (de parca dvs stiti cel mai bine care sunt prioritatile reale ale tarii. In plus, termenul ‘deturnat” vrea sa demonstreze si el nefirescul situatiei),
- “spre beneficiul cultelor religioase” (desi stiti ca nu inseamna beneficii ci inseamna fonduri pentru actiunile pe care Biserica le intreprinde in slujba oamenilor, conform statului propriu de functionare – asa cum ar trebui sa functioneze si asociatia Dvs.)

este si ea combatuta atat de Biserica cat si de lumea laica, fie ea ateista sau nu, si chiar amendata prin lege, atunci cand aduce jignire uneia sau mai multor persoane.

   Din cate vedeti, toate aceste greseli carora omul le este supus, pot fi controlate prin Biserica si sunt sigur ca nu s-ar fi ajuns aici, astazi, daca generatiile trecute, din timpul Comunismului, nu aveau de suferit din cauza unor atitudini si idei care nu doreau altceva decat sa se impuna, tot cu aceeasi mandrie si tot cu aceeasi virulenta si forta, manipuland si pervertind mintile si, treptat, sufletele.
   Oamenii nu mai pot fi manipulati si nu mai pot fi lasati sa fie manipulati, iar Biserica si pastorii ei, preotii si parintii care se ingrijesc de enoriasii si credinciosii lor ii pazesc si ii invata sa se pazeasca in fata unor astfel de inselatorii si rele sau – simplu – primejdii.

   Trebuie sa intelegeti clar ca, in societatea laica de astazi, cu tendinte profund ateiste, influentate de un Occident care isi recunoaste deja problemele in mod public, omul chiar nu se mai poate refugia in nicio alta forma de organizare decat in Biserica. Toate celelalte forme i-au fost furate si confiscate de minti care s-au crezut luminate si care au incercat sa se sprijine pe el, manipuland si mintind, furand si inseland, impunand si limitand. El se intoarce si daca greseste, ca fiul ratacit, acasa, acolo unde credinta, increderea, demnitatea ii sunt respectate intr-adevar, acolo unde, obosit si consumat, derutat de lumea derutata si controlata la randul ei de altii din exterior, isi regaseste fortele si valoarea prin intoarcerea catre adevaratul sau Creator.
   Iar de acolo…. ma scuzati, dar chiar nu-l mai poate intoarce nimeni!
- raspuns acordat in data de 7 februarie 2011

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
88
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.07125 sec - PID: 24819