3

Natiuni si nationalism: provocare pentru ecleziologia ortodoxa (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Institutul de Teologie Ortodoxa Sfântul Serghie, din Franta, organizează un seminar de master, deschis publicului, "Națiuni și naționalism: O provocare pentru ecleziologia ortodoxa", in data de 26 februarie 2013, sub conducerea lui Michel Stavrou și Kalaitzidis Pantelis (Academia Teologică din Volos, Grecia).

   Naționalismul religios apare ca una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Biserica Ortodoxă si careia trebuie sa ii faca față, dupa căderea Constantinopolului (1453).
   Aspectele specifice, dar foarte importante, ale acestei probleme, sunt: Biserica și națiunea, Biserica și identitatea etnoculturală, Biserica și ideologia națională, Biserica și statul.

   In plus, in urma unei substituiri din ce in ce mai constiente a criteriului eclezial, cu cel national, Biserica Ortodoxă se confruntă acum cu zeci de ani de separare profundă între diferite Biserici naționale, precum și cu acceptarea ideii ecleziologice conform careia Biserica Ortodoxă este o "confederație a Bisericilor naționale".
   Principiul pozitiv al Autocefaliei a facut sa creasca ideea auto-suficientei fiecarei Biserici autocefale. Manifestand caracterul local și non national al Bisericii, unitatea și catolicitatea acesteia par să fi devenit preocupari secundare pentru Ortodoxia contemporana.

   Pe parcursul primelor patru sesiuni, seminarul va trata:

1 – (Marți, 26 februarie orele 9 – 23), Caracteristicile notiunii de "națiune" în Biserica patristică și bizantină;
2 – (Vineri, 1 martie, ora 9 – 23), Exploatarea Bisericii de către stat în Rusia imperiala și mișcările naționale din Balcani, până în 1872;
3 – (Marți, 5 martie, ora 9 – 11 am), Abuzurile autocefalismului și problemele "diasporei" ortodoxe în societățile multiculturale, în epoca globalizării;
4 – (Vineri, 15 martie, ora 9 – 23), Națiunile, într-o perspectivă eshatologică. "Națiunea" in ecleziologia ortodoxa.

   Următoarele sesiuni vor reveni în detaliu asupra problemelor ridicate în timpul celor patru sesiuni introductive.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
269
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.0193 sec - PID: 694