17

Natiuni si nationalism: provocare pentru ecleziologia ortodoxa

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Institutul de Teologie Ortodoxa Sfântul Serghie, din Franta, organizează un seminar de master, deschis publicului, "Națiuni și naționalism: O provocare pentru ecleziologia ortodoxa", in data de 26 februarie 2013, sub conducerea lui Michel Stavrou și Kalaitzidis Pantelis (Academia Teologică din Volos, Grecia).

Naționalismul religios apare ca una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Biserica Ortodoxă si careia trebuie sa ii faca față, dupa căderea Constantinopolului (1453).

Aspectele specifice, dar foarte importante, ale acestei probleme, sunt: Biserica și națiunea, Biserica și identitatea etnoculturală, Biserica și ideologia națională, Biserica și statul.

In plus, in urma unei substituiri din ce in ce mai constiente a criteriului eclezial, cu cel national, Biserica Ortodoxă se confruntă acum cu zeci de ani de separare profundă între diferite Biserici naționale, precum și cu acceptarea ideii ecleziologice conform careia Biserica Ortodoxă este o "confederație a Bisericilor naționale".

Principiul pozitiv al Autocefaliei a facut sa creasca ideea auto-suficientei fiecarei Biserici autocefale. Manifestand caracterul local și non national al Bisericii, unitatea și catolicitatea acesteia par să fi devenit preocupari secundare pentru Ortodoxia contemporana.

Pe parcursul primelor patru sesiuni, seminarul va trata:

1 – (Marți, 26 februarie orele 9 – 23), Caracteristicile notiunii de "națiune" în Biserica patristică și bizantină;

2 – (Vineri, 1 martie, ora 9 – 23), Exploatarea Bisericii de către stat în Rusia imperiala și mișcările naționale din Balcani, până în 1872;

3 – (Marți, 5 martie, ora 9 – 11 am), Abuzurile autocefalismului și problemele "diasporei" ortodoxe în societățile multiculturale, în epoca globalizării;

4 – (Vineri, 15 martie, ora 9 – 23), Națiunile, într-o perspectivă eshatologică. "Națiunea" in ecleziologia ortodoxa.

Următoarele sesiuni vor reveni în detaliu asupra problemelor ridicate în timpul celor patru sesiuni introductive.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00984 sec - PID: 15180