2

Alegerea noului arhiepiscop pentru Buzau are loc in 28 februarie (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Confom centrului de presa al Patriarhiei Romane, la finalul cuvântului de învăţătură rostit în Catredrala Arhiepiscopală din Buzău, cu ocazia slujbei de pomenire a Arhiepiscopului Epifanie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel referindu-se la alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, a spus:

   „Luni, 18 februarie 2013, se va întruni la Bucureşti Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei pentru a desemna doi candidaţi în vederea alegerii, potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române. Aceştia se desemnează prin vot consultativ. De asemenea, la 19 februarie, Sinodul Mitropolitan se va întâlni cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului tot la Bucureşti pentru consultare. Adunarea are dreptul să confirme pe cei care îi propune Sinodul Mitropolitan sau să adauge un candidat în plus“, a spus Preafericirea Sa.

   Totodată, Patriarhul României a mai arătat că alegerea titularului unui scaun eparhial se face în mai multe etape:
   „Aceşti doi sau trei candidaţi vor merge la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române şi acolo se va face propriu-zis alegerea. Prima parte este consultarea ierarhilor din zonă, a preoţilor şi mirenilor reprezentaţi în Adunarea Eparhială şi, aşa cum prevăd Sfintele Canoane, episcopii sunt aleşi de către Sinodul Episcopilor.
   Sinodul alege din cei doi sau trei candidaţi sau dacă se consideră că este necesar să fie şi un al patrulea, va alege din patru. În general se ţine seama de dorinţa locală, însă dacă cei care sunt propuşi nu sunt cei mai buni, sau dacă sunt alţii mai buni, Sinodul are dreptul să adauge pe al patrulea pe listă.
   Desigur, alegerea se face prin vot secret. Astfel, în data de 28 februarie 2013 va avea loc alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, iar în data de 10 martie, aici la Buzău, va avea loc întronizarea”, a mai spus Preafericirea Sa.

   Regulile după care se exercită locotenența în cazul vacantării unui scaun eparhial, precum și procedurile de alegere sunt stabilite prin Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, mai mentioneza centrul de presa al Patriarhiei Romane.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.00966 sec - PID: 3983