2

   Ciprioții vor merge astazi la urne – 17 februarie 2013 – pentru a alege nu nou presedinte pentru tara, dintr-o lista de unsprezece candidați, fiecare dintre acestia promitand sa salveze insula din Marea Mediterana, de la prabusire.

   In prezent, tara este dominată atat de probleme economice, aflandu-se intr-o criza financiara profunda, cat și de cele legate de reunificarea in urma divizarii etnice.

   Președintele în exercițiu, Dimitris Christofias, nu va avea parte de un nou mandat.
   Potrivit sondajelor recente, candidatul opoziției fortelor de dreapta, Nikos Anastasiadis, se afla in fruntea listei, 40% dintre ciprioti promitand ca ii vor acorda votul.
   In ultima  perioada, unii dintre candidatii la presedintie l-au vizitat, pe rand, pe Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului, majoritara in tara, promitand Bisericii ca va fi consultata in rezolvarea problemelor viitoare.

Istoric:
   Insula Cipru a cunoscut numeroase stăpâniri, în decursul istoriei: asiriană, egipteană, persană, romană, bizantină.
   În secolul al XII-lea a fost ocupată de cruciați, până în 1489, când a trecut sub stăpânirea Veneției.
   În 1571 a fost ocupată de Imperiul Otoman.
   In 1878 a fost ocupata de Imperiul Britanic.
   In data de 16 august 1960, Ciprul a obținut independența de stat, constituindu-se ca republică federală binațională (greacă și turcă), în cadrl Commonwealth-ului Britanic.
   În august 1974 presedintele, episcopul Makarios, a fost inlaturat de la putere de catre simpatizantii miscarii Enosis, care urmareau unirea cu Grecia. Serviciile secrete turcești au aflat de intenție și, în noaptea de dinaintea declarării anexării Ciprului la Grecia, trupele turcești au invadat partea de nord a Ciprului, locuită predominant de turci, instaurând în 1983 Republica Turcă a Ciprului de Nord și alungându-i pe toți grecii. Cei din sud au reacționat în același fel și i-au alungat în nord pe toți turcii. Situația s-a perpetuat până în zilele noastre, sub numele de "criza cipriota". Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută numai de Turcia, din prima săptămână de la înființare.
   In data de 1 mai 2004, tara a aderat la Uniunea Europeana.
   Dimitris Christofias a fost ales președinte, in al doilea tur de scrutin, in data de 24 februarie 2008.

   Biserica Ortodoxa din Cipru este una din Bisericile autocefale ale comuniunii creştin-ortodoxe. Biserica este condusă de Arhiepiscopul Noii Justiniane şi Ciprului. Deşi de-a lungul secolelor insula a fost ocupată de diferite naţiuni, Biserica şi-a păstrat independenţa. Actualul întâistătător al Bisericii Ortodoxe a Ciprului este Arhiepiscopul Hrisostom II al Noii Justiniane şi Ciprului.
   Reşedinţa arhiepiscopală este în oraşul Nicosia.
   Sfântul Sinod este organismul care are autoritatea bisericească supremă în Biserica autocefală a Ciprului. Există cinci eparhii conduse de episcopi aleşi şi mitropoliţi: Paphos, Kitium, Kyrenia, Limassol şi Morphou. Numarul credinciosilor este apropiat de 500.000.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01337 sec - PID: 10109