26
Imaginați-vă indignarea intregii lumi daca, dupa demisia Papei, guvernul italian ar fi insistat sa aiba un rol în a decide cine va ii va lua acestuia locul.

Liderii Bisericii Ortodoxe Grecești din Statele Unite încearcă să atragă atenția asupra amestecului guvernului turc în capacitatea Bisericii Ortodoxe de a-si alege liderul propriu, ecumenic.

Intr-o conferință de presă tinuta duminică, 17 februarie 2013, la Biserica grec-ortodoxa Sfantul Nicolae din Oak Lawn, Episcopul Dimitrie, cancelar al Mitropoliei Ortodoxe Grecești de Chicago, a solicitat Legislativului din Illinois sa adopte o rezoluție de sprijinire a libertatii religioase.

"Toți din această țară suntem liberi să ne închinam așa cum ne place", a spus Dimitrie. "Nu ca în Istanbul".

Începând cu anul 1922, Turcia a adoptat legi care interzic școlile religioase, a explicat episcopul. De asemenea, a obligat ca Patriarhul Ecumenic al Bisericii Ortodoxe să fie născut în Turcia.

Patriarhul Bartolomeu I, liderul actual al Bisericii Ortodoxe, nu doar ca s-a născut în Turcia, dar a fost si în armata tarii.

Iar, odata ce guvernul secular al Turciei a confiscat terenurile Bisericii, practicarea religiei crestine a devenit dificila, a explicat Demetrios, în prezent existand doar aproximativ 2.000 de creștini ortodocși rămași în țară, din sute de mii, care au reușit să supraviețuiască chiar și Imperiului Otoman.

În esență, dacă legea turcă nu se va schimba, ar putea veni o vreme când Biserica Ortodoxă se va găsi în imposibilitatea de a-si alege un Patriarh, în țara în care acesta a fost intemeiata chiar de Sfântul Andrei, cu aproximativ 2000 de ani în urmă.

SUA trebuie sa adopte o rezolutie care sa îndemne Turcia să ii acorde Bisericii Grec-Ortodoxe mai multă libertate.

Există aproximativ 6 milioane de creștini ortodocși in SUA, mai mult de 1 milion in Illinois – al treilea stat cu cea mai mare populatie, dupa California și New York.

Există aproximativ 250.000 de crestini ortodocsi în zona metropolitană Chicago, iar 350 de familii sunt membre ale parohiei Sfântul Nicolae.

Prezenti la conferinta de presa a lui Dimitrie au fost si Primarul Oak Lawn, David Heilmann, părintele Michael Constantinides, de la Biserica Sf. Nicolae, și senatorul de stat Billy Brady (R-Bloomington), sustinator principal al Rezolutiei 70 a Senatului.

În 2007, Casa Illinois a adoptat o rezoluție similară, dar nu a reușit să sa ajunga in Senat, din motive care rămân neclare.

Guvernul turc nu numai că are drept de veto asupra Patriarhului Bisericii Ortodoxe, dar de asemenea, el ii poate controla si pe cei care il votează, pe ierarhi, prin obligatia ca acestia să fie, de asemenea, cetățeni turci.

Orice rezident turc, care dorește să devină preot, trebuie să meargă la școală în afara granitelor țării, limitând și mai mult capacitatea Turciei de a genera candidați proprii pentru functia de patriarh.

Dimitrie a declarat ca guvernul turc, în ultimii ani, și-a slăbit oarecum ingradirile, permițând unui numar de aproximativ 15 lideri ai Bisericii din întreaga lume sa detina cetățenie turcă, astfel calificăndu-i drept candidați potențiali pentru postul de lider al Bisericii. De asemenea, a revenit asupra deciziei de confiscare a unei suprafete de teren din jurul unui orfelinat al Bisericii.

Dar, guvernul refuză, în continuare, să recunoască statutul ecumenic sau de lider religios, patriarhului.

Patriarhia Ecumenică, în sine, echivalenta a Vaticanului, nu are identitate juridică.

Prin urmare, nici nu poate deține propriile biserici.

De-a lungul ultimilor 80 de ani, guvernul turc a confiscat numeroase proprietăți, inclusiv mănăstiri, clădiri bisericești, un orfelinat, case particulare, școli și terenuri.

"Comunitatea grec-ortodoxa din Constantinopol (astazi, Istanbul), moștenitoare culturala a Imperiului Bizantin, va fi amenințată cu disparitia", se arata intr-un comunicat de presă emis de Mitropolia Grec-Ortodoxă din Chicago.

Totusi, nu se stie exact ce impact ar avea trecerea unei asemenea rezolutii de sustinere a libertatii religioase în Turcia, odata ce, chiar daca guvernul SUA ar putea exercita o presiune mai mare, totusi Turcia ramane un aliat strategic al SUA, având în vedere poziția sa geografică și frontierele cu Siria, Irak și Iran.

Dimitrie a mai remarcat faptul că, in prezent, există doar 8 senatori de stat care au fost de acord să susțină rezoluția.

Cel puțin 30 de voturi sunt necesare pentru ca ea sa treaca mai departe.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01191 sec - PID: 12767