2

Rusia va crea un scut de protectie impotriva meteoritilor (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Centrul rus al Apărării Planetare va avea nevoie de maximum 7 ani pentru a crea un sistem care sa protejeze Pamantul împotriva meteoritilor și altor resturi din spațiu. În prezent, oamenii de stiinta au 24 de scenarii pentru salvarea planetei, de astfel de obiecte.

   Variantele luate in calcul se vor concentra asupra meteoriților, cometelor și altor obiecte spațiale, care reprezintă o potențială amenințare pentru Pământ.

   Experții Rusiei considera ca un sistem care să garanteze protecția oamenilor in fata caderilor de meteoriti ar trebui sa fie prioritara, facand aluzie la unele radare puternice, care ar putea anunta pericolele cu cateva zile inainte, dar si la construirea unor retele de adăposturi și buncăre pentru protecția împotriva meteoriților. În plus, o serie de sateliți vor fi trimisi pe orbita, in urmatorii cativa ani, pentru a urmări obiectele periculoase care se indreapta catre Pamant.
   Informatiile au fost puse la dispoztie de catre directorul Centrului de Aparare Planetara, intr-un interviu acordat in urma cu cateva minute radioului Vocea Rusiei:
   "Satelitii ar trebui să fie prevăzuti cu telescoape. Sateliții de recunoaștere sunt si ei utili in explorarea naturii corpurilor respective. Acesti 'cercetași', care vor calcula si cele mai scurte traiectorii, vor furniza datele necesare pentru a organiza lansarea de rachete de interceptare a obiectelor care ar reprezenta un pericol pentru Pamant, schimbandu-le traiectoria sau distrugandu-le".

   Sistemul rusesc ar fi eficient in cazul unor meteoriti cu o raza cuprinsa intre 10 metri, cum era cel care a lovit Celiabinskul, si 100 de metri. Asteroizii cu raze de 100 de metri repezinta majoritatea corpurilor care orbitează Pământul.

   O profesoara a unei scoli din Celiabinsk si-a salvat copiii din clasa, ascunzandu-i sub catedra, imediat dupa ce a vazut explozia. Unda de soc a spart, ulterior, toate geamurile salii de clasă. Profesoara Iulia Karbiseva a avut mai multe rani si taieturi,dar copiii au scapat cu totii nevatamati. Chiar dacă nu avea ideea ce reprezenta mingea de foc, pana cand a realizat ca a fost un meteorit, totusi aceasta a stiut sa reactioneze in cazul unei explozii. Toate cadrele didactice au fost instruite pentru a acționa în acest mod in scoala, a confirmat directorul adjunct al scolii, Oxana Ceriomina.
   "Profesoara si-a amintit ce trebuie sa faca in astfel de cazuri si a facut. Mai intai de toate, insa, ea a demonstrat curaj".

   Experții care au examinat resturile ramase in urma exploziei meteoritului din Celiabinsk au ajuns la concluzia că acestea nu vor afecta mediul sau sănătatea oamenilor, a spus Dimitri Penemanschi, din Universitatea Federala Ural, afirmand insa ca resturile sunt de mare interes stiintific.
   In timp ce oamenii de stiinta sunt ocupati cu studierea resturilor de meteoriți, localnicii cauta fragmente din piatra extraterestra, unele bucati fiind deja oferite pe Internet cu sume de pana la 15.000 de dolari.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01628 sec - PID: 3924