160
In ziua comemorarii noilor martiri si marturisitori ai credintei, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, a avertizat împotriva idolilor nostri contemporani, ai secolului XXI: hedonismul (cultul placerii – „scopul vietii este placerea”), consumismul, puterea si banii.

Patriarhul a amintit că noii martiri au fost pusi in fata unei alegeri: a se inchina sau a nu se inchina in fata idolilor politici și ideologici.

"Li s-a propus, în cel mai bun caz, sa se impace si cu Biserica si cu idolii și, în cel mai rău caz, să distrugă bisericile, în favoarea idolilor. Dar, ei au ales o altă cale" – a subliniat Primatul, în timpul predicii sale, in Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin, în ziua Soborului Noilor Mucenici și Mărturisitori ai Rusiei.

"Astăzi, comemorand faptele lor, putem spune că acești oameni au fost curajosi. Dar, nu este indeajuns. Trebuie sa va imaginati atmosfera în care acești oameni curajoși au pornit împotriva curentului. Idolii din timpul lor garantau „fericirea umana”, ca si in cele mai vechi timpuri, prin starea-de-bine, fertilitate, bogăție, plăcere și putere.

Într-un mod asemanator falsele zeitati de astazi ne promit fericirea, bunăstarea și o societate a "împărăției lui Dumnezeu" pe pământ, dar fara Dumnezeu! Mulți oameni au crezut in acești idoli și au uitat de Dumnezeu! Este imposibil sa existe un pact al Templului lui Dumnezeu, cu idolii. „Închinandu-ne la idoli, este imposibil sa ne inchinam lui Dumnezeu prezent in noi".

Închinandu-se la idolii politici și ideologici, oamenii ii percep ca pe valori extraordinare.

Cunoastem consecințele sângeroase ale acestei idolatrii, in poporul nostru. Prea mult sânge s-a vărsat. Ar fi trebuit să fim imuni în fata tuturor formelor de idolatrie. Ar trebui să știm că Dumnezeu și idolii sunt incompatibili. Nicio ispită nu ar trebui sa ne mai miste.

Se pare, totuși, că generațiile care nu sunt direct legate de experiența tragică a sacrificiilor sangeroase pe care idolatria le-a nascut, își investesc toate forțele în favoarea noilor culte, asa-zise noi valori absolute, dar care, in esenta, vehiculeaza păcatul.

Acești idoli sunt: bogăția, hedonismul, consumismul, puterea si banii. Acestor false valori, li se ridica, in prezent, altare. Ele nu sunt încă patate cu sange. Dar, atât de multe vieți si destine spulberate sunt deja sacrificate pe aceste altare. Atât de mulți oameni și-au distrus forul lor interior, modestia lor, puritatea, sfințenia, dreptatea, integritatea! Atât de mulți oameni și-au abandonat familiile lor, si-au lasat copiii prin orfelinate! Atât de mulți oameni comit crime in numele hedonismului. Criminalitatea, corupția și tot ceea ce consideram astazi necorespunzator in societatea noastra, reprezinta moștenirea acestei idolatrii".

Astăzi, nimeni nu ne mai ameninta cu moartea, cu tortura, cu închisoarea și cu exilul. Este tragic, insa, faptul că, fără constrângere, oamenii se dedica încântati idolatriei. Doar o credință puternică si memoria martirilor si marturisitorilor nostri, care s-au opus idolilor chiar și în fața morții, ne pot salva de la acest Păgânism.

În multe alte țări, renuntarea la Dumnezeu a insemnat renuntarea la viața generațiilor anterioare. Negarea credinței și ruptura cu tradiția creștină sunt considerate de unii o dezvoltare naturală a gândirii filosofice. Ei nu au trăit experiența noastră teribilă, a pedepsei lui Dumnezeu pentru idolatrie. Avem exemplul sfintilor mucenici si mărturisitori. Deci, trebuie să fim capabili să le rezistam noilor idoli".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.02113 sec - PID: 22655