28
„Abhazia și Tskhinvali sunt rănile deschise ale Georgiei”, a declarat ieri, 19 februarie 2013, Patriarhul Catolicos al Georgiei, Ilia al II-lea, în timpul unei întâlniri cu Administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Helen Clark, la sediul patriarhal din Svetitchioveli.

Patriarhul a vorbit despre cea mai veche cultura a Georgiei și despre Biserica Ortodoxă a Georgiei. El a remarcat faptul că, timp de secole, Georgia si-a pastrat cultura sa, limba, țara, independența.

"Ne dorim ca Georgia să devină parte din structurile europene, avand legături strânse cu structurile ONU, europene. Tragem speranta in vizita dumneavoastră și credem că veti asista dezvoltarea economico-politica a Georgiei. Este foarte dificil pentru noi ca integritatea teritorială a Georgiei sa nu fie restabilită. Abhazia și Tskhinvali sunt rănile deschise ale Georgiei. Sperăm in reintoarcerea acestor teritorii. Ele sunt cele mai vechi teritorii ale Georgiei", a mai declarat Ilia al II-lea, in cadrul reuniunii.

El a mai spus ca, timp de 11 ani, a fost Arhiepiscop de Abhazia, mai apoi fiind ales Patriarh Catolicos al Georgiei.

Patriarhul a mai amintit ca o mulțime de tineri georgieni au studiat în Occident.

Helen Clark a recunoscut la randul sau, Patriarhului, pozitia sa de lider spiritual al poporului georgian. Clark a precizat, insa, ca toate confruntările interne trebuie să fie rezolvate prin dialog.

"Sunteți liderul spiritual al poporului georgian. Este important ca aceste confruntări interne sa fie rezolvate prin dialog. Suntem uimiti de succesul poporului georgian, inregistrat în această perioadă de tranziție", a marturisit Helen Clark.

Ea a mai povestit, in urma vizitei efectuate cu o zi inainte in Kakheti, ca există un mare potențial pentru dezvoltarea agriculturii în țară. Totodata, si-a exprimat speranța că politicienii isi vor indrepta atentia asupra problemelor importante, cum ar fi agricultura.

A doua parte a reuniunii a avut loc în spatele ușilor închise. După întâlnire, Helen Clark a vizitat Biserica Svetitskhiveli.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.02338 sec - PID: 9498