19
In urma cu cateva ore, astazi, miercuri, 20 ianuarie 2013, a avut loc şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, informeaza corespodenti Lacasuri Ortodoxe aflati in zona.

Pe ordinea de zi s-au aflat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii pastoral-misionare şi administrativ-patrimoniale a parohiilor, mănăstirilor şi protopopiatelor din cuprinsul Episcopiei.

Cu aceasta ocazie, s-a aprobat realizarea unei monografii a Mănăstirii „Sfinţii Voievozi” din Slobozia sub titlul aniversar: ‹‹O vatră de istorie şi credinţă. Mănăstirea „Sfinţii Voievozi” Slobozia››.

Acest sfânt lăcaş a fost cunoscut în istorie sub multe şi diverse denumiri: Mănăstirea Slobozia lui Ianache, Mănăstirea Sfinţii Voievozi sau Mănăstirea Slobozia Veche.

Acte după care să se poată stabili data adevărată şi exactă a întemeierii mânăstirii nu mai sunt, intrucat o serie de nenorociri s-au abătut asupra acestui sfânt lăcaş. Jafurile, năvălirile străine şi ruina au făcut ca multe dintre documentele preţioase, printre care şi cele privitoare la întemeiere, să se piardă.

Primul ei ctitor a fost – după cum o arată şi numele menţionat în multe documente- postelnicul Ianache Caragea, ctitor al mai multor sfinte lăcaşuri, dintre care amintim Mănăstirea Sfântul Sava din Iaşi.

Postelnicul Ianache a ridicat Mănăstirea Sfinţii Voievozi pentru ca locuitorii satului Vaideei şi ai întregii câmpii a Bărăganului să nu fie lipsiţi de mângâierea Bisericii şi, în faţa necazurilor de tot felul ce aveau să vină asupra lor, să nu se simtă părăsiţi de Dumnezeu. Aceasta a fost închinată de postelnic, Mânăstirii Dohiariu din Sfântul Munte Athos. In pezent, stareţul Sfintei Manastiri este Ieromonahul Rafail Mîţ, Exarh al Manastirilor din Episcopia Sloboziei si Calarasilor. In ultimii ani, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe a transmis o serie de evenimente, video, in direct, desfasurate in aceasta Sfanta Manastire.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01761 sec - PID: 12768