5

Patriarhul Bartolomeu I apara Catedrala Sfanta (Hagia) Sofia (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   Bartolomeu I spune ca Hagia Sofia trebuie să rămână muzeu. Patriarhul ortodox a raspuns, astfel, intentiei de transformare a Catedralei istorice Sfanta Sofia in moschee.

   Conform agentiei ANSA, in urma cu o zi, Patriarhul grec-ortodox Ecumenic Bartolomeu I a declarat ca se opune ferm planurilor de retransformare a Bisericii istorice Sfanta Sofia, din Istanbul, în moschee. Problema este dezbatuta in prezent de către Parlamentul Turc.

   ''Dorim ca Sfanta Sofia să rămână muzeu. A fost o biserică creștină pesntru mai mult de 1.000 de ani', a declarat acesta, citat de jurnalul Miliyet. '' Dacă trebuie să fie resfintita, atunci ar trebui să revina la calitatea de biserică creștină, din moment ce nu a fost construita pentru a fi moschee'.

   O petiție pentru re-transformarea bisericii în moschee a fost prezentata luna trecuta Parlamentului Turc, în conditiile in care Partidul Justitiei si Dezvoltarii, al Premierului Recep Tayyip Erdogan, deține o majoritate absolută.

   Cea mai faimoasa biserica bizantina din lume, Hagia Sophia, a fost terminata în anul 537 d.Hr., devenind moschee abia în 1453, odata cu cucerirea otomană. Parintele fondator al Turciei laice moderne, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat-o în muzeu, în anul 1935.

   Opoziția seculară a Turciei il acuză pe Premier ca urmareste un plan secret de islamizare a tarii.  Cel puțin 17.000 de noi moschei au fost construite în timpul deceniului in care Erdogan s-a aflat la putere, conform Miliyet.

   Guvernul a mai anunțat recent si că va transforma vechea biserica Sfânta Sofia din Trabzon, de la Marea Neagra, in moschee. Aceasta este, în prezent, de asemenea, muzeu, și este decorata cu fresce bizantine istorice, conform ANSA.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
93
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.06044 sec - PID: 22541