31

NASA a reusit sa ia un prim esantion de roca, de pe Marte

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Robotul Curiosity din SUA a prelevat un prim eșantion dintr-o roca marțiana, in urma unui foraj efectuat in urma cu zece zile, primul din afara Pământului, a declarat NASA in urma cu o zi.

"Robotul a străpuns o stâncă din afara planetei noastre și a prelevat un eșantion din interior", a spus agenția spațială americană. Recuperarea cu succes a acestui eșantion a fost confirmata de noile imagini ale NASA.

Oamenii de stiinta spera ca acest eșantion, provenit dintr-o gaura de 1, 6 cm în diametru și cu o adancime de 6.4 cm, poate conține indicii despre mediul umed de pe Marte, din trecut, precum și posibilitatea ca viața sa fi existat acolo.

Interesul si curiozitatea fata de esantion au apărut în data de 6 august 2012, in cadrul unei misiuni de 2 ani, care urmareste sa determine dacă viața microbiană pe Marte a fost posibilă în trecut.

Eșantionul prețios, aflat într-un vas mic, va fi transferat intr-un instrument numit "In-Situ-Martial-Rock-Analysis" sau CHIMRA, care va farama roca pana la dimensiuni de ordinul a 150 microni. Apoi, aceste particule vor fi transferate intr-un laborator de chimie și mineralogie.

Eșantionul provine dintr-o rocă sedimentară, botezata "John Klein", in onoarea memoriei managerului adjunct de program, care a murit în 2011.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00977 sec - PID: 13204