29

Lumea se pregateste pentru razboiul cibernetic sau cyber-spatial

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
O noua unitate responsabila cu securitatea cibernetică a fost înființată în cadrul Serviciului de Securitate Leton. Caracteristica sa distinctivă este faptul că aceasta va recruta voluntari. Cu fiecare zi, subiectul securitatii retelelor devine mai dezbatut si, o dovada in acest sens o constituie chiar recentul schimb de acuzații dintre China și SUA, pe tema atacurilor hackeri-lor.

Conform unui reportaj recent al radioului Vocea Rusiei, unitatea letona se va confrunta cu sarcina protejarii securitatii structurii nationale de înaltă tehnologie. Cu doar doi ani in urma, o unitate voluntara similara de specialisti IT fusese înființata în cadrul Ministerului Apararii din Estonia. Nu este nimic surprinzător faptul că țările baltice au început să acorde o atenție sporită securitatii cibernetice. Toate acestea urmaresc un trend mondial, conform postului de radio Vocea Rusiei.

Problema atacurilor cibernetice este una dintre cele mai acute de pe ordinea de zi, in relatiile SUA – China. La inceputul acestei saptamani, compania americana Mandiant a făcut public un raport despre activitatea cibernetica a Chinei, declarand că autoritățile chineze au stabilit grupuri secrete de hackeri, implicate în spionajul industrial pe Internet. Acest raport, de asemenea, a smai pus că hackerii au atacat deja 141 de societăți și că au furat informații confidențiale. Mandiant arata că toate aceste atacuri au fost efectuate dintr-o clădire din Shanghai, aparținând Armatei Populare de Eliberare a Chinei. Este bine cunoscut faptul că China are unități puternice responsabile cu operațiunile de dezactivare a rețelelor informatice inamice, precum și cu inteligenta informationala in utilizarea Internetului, conform unui comentariu al lui Vasili Casin, pentru Vocea Rusiei, expert in cadrul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor.

"Organismul inteligent principal este cel de-Al Treilea Departament al Statului Major General, responsabil cu interceptarea radio, a inteligentei din spatiu si cu inteligenta in utilizarea Internetului".

Casin spune ca principala realizare a spionilor ciberneticieni chinezi a fost furtul de informații americane privind F-35 Strike mixt Jet Fighter (JSF) – mai exact, designul si shema de aerodinamicitate a aeronavei. La testarea chinezescului J-31 Fighter Jet, de anul trecut, toată lumea a văzut că designul acestuia avea multe în comun cu americanul F-35 Fighter Jet.

Desigur, chinezii neagă totul. Un reprezentant al Armatei de Eliberare a Poporului din China, Geng Yansheng, spune că legislația țării sale interzice toate formele de activitate care subminează securitatea spațiului cibernetic, subliniind faptul că utilizarea de adrese de IP chinezesti nu dovedește că acestea chiar apartin Chinei. În final, Geng Yansheng a mai spus că, deși serverele din China sunt de multe ori supuse atacurilor cibernetice, la nivel oficial Beijingul nu acuza SUA pentru astfel de atacuri.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.0154 sec - PID: 15967