24

Acord istoric: Republica Ceha despagubeste Biserica

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Guvernul ceh a semnat un acord istoric cu Biserica Catolică și 15 alte grupuri religioase. El a fost de acord să le plătească acestora miliarde de dolari compensație pentru proprietățile confiscate de către fostul regim comunist.

Acordul a fost semnat vineri, 22 februarie 2013, la mai mult de 20 de ani de la prăbușirea Comunismului, în ciuda opoziției de stânga, de catre cea mai mare națiune ateista a Uniunii Europene.

În cadrul acordului sunt incluse 16 grupuri religioase – incluzand catolicii, protestanții și evreii – fiindu-le returnate doar puțin peste jumătate dintre proprietățile pe care acestea le detineau, acum proprietati ale statului. Aceste proprietăți sunt evaluate la 75 miliarde de coroane cehe, sau aproximativ 3,9 miliarde dolari.

Republica Cehă va plăti, de asemenea, echivalentul a 3.1 miliarde dolari în compensație financiară, pe o perioadă de 30 de ani, pentru proprietățile bisericești care nu mai pot fi returnate, deoarece unele au fost distruse sau date unor terțe părți.

Biserica Catolică va primi cea mai mare parte a banilor și a bunurilor, existand si o dispoziție prin care se va stopa treptat acoperirea salariilor preoților și a altor cheltuieli bisericești, în următorii 17 ani.

Primul-ministru, Peter Necas, a declarat reporterilor că este mulțumit ca acest Contract a fost semnat.

El l-a numit "un act de justiție", care va duce la relații mai bune între comunitățile religioase și stat, în această perioadă post-regim.

În 1948, autoritățile comuniste din Cehoslovacia, de atunci, au confiscat toate proprietățile deținute de biserici, iar clericii au fost persecutați. Istoricii estimează că cel puțin 65 de preoți catolici, călugări și călugărițe au fost executați sau uciși în închisori, în timp ce alții au fost duși la starea de a se sinucide, prin condiții dure.

Bisericilor li s-a permis sa funcționeze numai sub controlul strict al statului totalitar, iar salariile preoților au fost plătite de către stat.

Liderul social-democrat de stânga, Bohuslav Sobotka, spune că nu există niciun motiv pentru semnarea acestui act, iar partidul său se opune și susține ca Bisericile primesc compensații prea multe, într-o națiune caracterizata prin numărul cel mai mare de atei din Europa, solicitand Curții Constituționale să intervină.

Joel Ruml, președinte al Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Republica Cehă, afirma ca acordul de compensare are ca scop stabilirea unor "relații moderne între Biserici și stat" și că regreta ca "social-democrații se îndreapta spre populism".

În timp ce Curtea Constituțională trebuie să emită verdictul său, Bisericile traiesc deja speranța deschiderii unui nou capitol în istoria lor dificilă.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01053 sec - PID: 22437