24

Panouri solare: politica antidumping sau renuntare la program?

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Sute de mii de lucrători din UE isi pot pierde locurile de muncă in viitorul apropiat. Potrivit estimărilor experților germani, în cazul în care UE pune în aplicare planul de introducere a unei taxe antidumping (protejarea productiei proprii, evitand invadarea pietei de firmele straine, care ar practica artificial preturi mai mici) pentru panourile (placi) solare chinezesti, acest lucru ar fi foarte probabil dezastruos pentru producătorii europeni de baterii solare. Productia de baterii solare (unitati formate din mai multe panouri) ar scadea în Europa, incepand inevitabil si concedierile în masă.

Liderii UE au observat, de mai mult timp, că panourile solare din China sunt vândute în Europa la preturi mult mai scazute decât cele europene. Suspectand o politica de dumping, Comisia Europeană a pornit o anchetă.

Cu toate acestea, în cazul în care comisia ar constata că, într-adevăr, ele sunt vandute de chinezi in mod artificial mai ieftin, europenii ar avea mai mult de suferit, probabil, decât chinezi înșiși.

Prețurile pentru baterii solare ar crește brusc în Europa, conform experților din cadrul societatii de consultanță germană "Prognos", vânzările putand scadea cu 80%. Mai multe companii care produc baterii solare vor fi obligate sa dea faliment. Conform predictiilor "Prognos", în 3 ani, economia Europei ar suferi un prejudiciu de peste 30 miliarde de euro, iar aproximativ 240.000 de muncitori își vor pierde locurile de muncă.

Conform altor experți, insa, situatia pare sa fie de fapt alta. Analistul rus Dmitri Lukasov sustinea in urma cu cateva ore, la radioul Vocea Rusiei :

"Principala problemă, aici, nu este sanctiunea antidumping împotriva panourilor solare ieftine din China, si daca ea ar fi sau nu eficienta. Principala problemă este dacă programul UE privind energia solară și-a dovedit utilitatea. În cazul în care experții europeni decid că acest program ar trebui să fie scurtat, sancțiunile anti-dumping împotriva Chinei vor fi probabil introduse. În cazul în care Comisia decide că programul ar trebui să fie continuat, acesta va fi subvenționat iar taxele antidumping pentru panourile solare din China este puțin probabil să fie introduse".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01505 sec - PID: 31902