29
În Scrisoarea sa Apostolica sub forma de „motu proprio”, care cuprinde anumite modificări ale standardelor privind alegerea Pontifului Roman, Papa Benedict al XVI-lea reafirmă în mod clar două reguli: aceea a majorității de două treimi din voturi, pentru validitatea alegerilor Papei, si regula secretului permanent, sub sancțiunea excomunicarii "latae sententiae", adică, ipso facto, inclusiv a personalului care ii asista pe cardinali.

Acest document, publicat ieri, luni, 25 februarie 2013, este datat cu 22 februarie 2013, sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru, Papa dorind astfel ca noile standarde privind alegerea Pontifului Roman sa inlature orice umbră de îndoială privind validitatea alegerilor succesorilor sai și să asigure libertatea alegătorilor.

Termenul limită pentru organizarea unui conclav este de 15 zile de la începutul vacantarii Scaunului Apostolic, dar Cardinalii au libertatea de grabi data, in cazul in care toti sunt prezenti, sau pentru alte motive "grave" ei o pot intarzia, dar nu mai mult de 20 de zile de la vacantarea postului. Ei pot organiza, prin urmare, o adunare generală înainte de a intra in conclav.
Trimite
Powered by InterChat

π 0.00944 sec - PID: 4169