29

Teologie Crestina in Maroc: curs fara precedent, dar - fara marocani

Publicat în urmă cu 5 ani, în Lonews
Treizeci de elevi, in cea mai mare parte originari din Africa neagră, așteaptă începerea cursului lor de "Istorie a Bisericii", la Rabat, în țara Islamului, o formatie universitara inedita de teologie crestina, care tocmai se va deschide.

"Este pentru prima dată când studenții catolici și protestanti frecventează un astfel de curs – intr-o sala comuna – în Maroc, o țară musulmană", a comentat Episcopul de Rabat, pentru AFP, Vincent Landel, unul dintre realizatorii acestui proiect, dezvoltat în colaborare cu Institutul Catolic din Paris și Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg.

Inițiat în 2012, Institutul "Al Mowafaqa" si-a deschis oficial porțile în luna iulie 2012, asigurand un învățământ universitar " înrădăcinat în contextul marocan(…), pus in slujba Bisericilor Crestine din Maroc și nu numai".

In sala comuna de curs, elevii de 12 naționalități diferite, urmeaza un seminar pe teme biblice, asigurat de doi profesori: unul catolic și unul protestant.

Dedicat, în primul rând, unei audiente originare din Africa sub-sahariană, cursul ar trebui să permită apariția de "cadre si lideri de biserici", asistenți, lideri ai comunității parohiale si viitori pastori, conform organizatorilor.

Ideea a pornit de la faptul ca "Bisericile creștine din Maroc se confruntă cu o creștere puternică (cel puțin 30.000 de creștini), datorita afluxului din ce in ce mai mare de studenți sub-saharieni", au mai adaugat ei.

Cele două Biserici, Catolica și Protestanta, din Rabat, finanteaza in cea mai mare parte cursul, insa si alte asociații creștine contribuie alaturi de acestea.

Criteriile de admitere sunt clar definite: sa fii crestin, sa ai o diplomă de licență și… sa nu fii marocan.

"Lucrăm în conformitate cu legislația țării care ne gazduieste", a afirmat Arhiepiscopul Landel. Codul penal al Marocului, unde Islamul este religie de stat, pedepsește cu o perioada de detentie cuprinsa intre 6 luni si 3 ani, "utilizarea mijloacelor de convertire religioasa, în scopul indepartarii de credinta musulmana".
Trimite
Powered by InterChat

π 0.01023 sec - PID: 12992