5

Supercontinent Rodinia: fragment descoperit sub Oceanul Indian (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 5 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

   O ramasita dintr-un supercontinent vechi, Rodinia, care a existat cu aproximativ 750 de milioane de ani în urmă, se crede că au fost descoperita in aceste zile în Oceanul Indian.
   Oamenii de stiinta au anuntat ca au descoperit dovezi ale unei suprafațe îngropate sub Oceanul Indian, între India și Madagascar. Se estimează că acesta ar fi existat în perioada cuprinsa intre 2000 de milioane – 85 de milioane de ani in urma.

   Fasia de pamant, numita Mauritia, se presupune ca ar fi o rămășiță de pamant ce lega India și Madagascarul, precum și alte continente, într-un singur supercontinent, Rodinia.

   Aproximativ cu 85 de milioane de ani in urma, India a început să se depărteze de Madagascar, spre locația sa actuală, rupand microcontinentul Mauritia, care în cele din urmă a dispărut sub valuri.

   In prezent, oamenii de stiinta au descoperit fire de nisip pe plajele din Mauritius, care sunt cu mult mai vechi decât restul rocilor locale. Ei spun ca aceste urme de textura antica ar fi putut fi scoase la suprafața insulei în timpul unei eruptii vulcanice.

   "Am descoperit zirconiu – extras din nisipurile de pe plaja, iar acesta este specific unei cruste continentale. Este foarte vechi ca vârstă", a declarat Prof. Trond Torsvik, de la Universitatea din Oslo.
   Prof. Torsvik sugerează ca bucata din Mauritia ar putea fi situată la aproximativ 10 km sub nivelul Mauritius.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
121
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10454 sec - PID: 22673